ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

"Агрофууд" е първата учебна ферма в ПГЗ „Стефан Цанов“ в Кнежа

Бизнес
17.04.2019  |  15:42
592
В нея участват 11 ученици от 8-и и 9-и клас
Снимки: cap.europe.bg

Учениците от Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в Кнежа успешно развиват своята учебно-тренировъчна ферма „Агрофууд“.

Гимназията в Кнежа е едно от двете училища, които бяха избрани за пилотно прилагане на специално разработен модул, наречен „Учебна ферма“, който е базиран на учебно-тренировъчно предприятие, но е специално адаптиран за учениците от земеделските гимназии. Целта е да натрупат практически знания чрез управлението на своята виртуална ферма. ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" е другото училище, в което пилотно се прилага моделът учебна ферма, съобщиха от гимназията в Кнежа.

Екипът на кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство“ посети учебната ферма на възпитаници на ПГЗ „Стефан Цанов“. Под ръководството на учителките Петя Коларова (старши учител по икономически дисциплини) и Ирина Койнарска (учител по агрономически дисциплини) учениците  провеждат заниманията си веднъж седмично, като избираема извънучебна дейност в специално създаден за учебната ферма кабинет.

В учебната ферма „Агрофууд“ участват 11 ученици от 8 и 9 клас. Освен задължителните занимания, които съпътстват създаването на учебна ферма – попълване на мотивационни писма, трудови книжки и счетоводни документи, възпитаници на Земеделската гимназия в Кнежа са засадили по своя инициатива зеленчуци, които ще се предлагат от тяхната учебна ферма. В оранжерията видяхме традиционни и не толкова традиционни растения като домати, зеле, различни сортове чери домати, подправки, чушки, бял патладжан, шафран и джинджифил.

Специален гост на визитата ни в гимназията беше Георги Гетов, управител на ферма „Венец.Т" ООД. Фермата спечели второ място в конкурса „Модерна ферма“, организиран в рамките на кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство“, изпълнявана от Агенция СТРАТЕГМА ООД.

Г-н Гетов разказа на учениците интересни факти за пермакултурите, как да се преборим с плевелите по нетрадиционен начин и как да развиваме успешно фермата, като съчетаваме биорастениевъдство с животновъдство и предлагаме различни услуги.

Освен участието в учебната ферма възпитаници на ПГЗ „Стефан Цанов“ участват в много проекти и състезания. Разказаха за постиженията си в националното състезание „Млад фермер“. Показаха специално приготвения за конкурс макет, който пресъздава пътя на житото от полето до масата, и ни разходиха из цветните лехи, които са засадили с техни връстници от Турция, Полша, Италия и Гърция. 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design