ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Амфитеатри и плаващи понтони предвижда проектът за „Липник”

Общество
20.04.2017  |  11:20
5 308
Планът за облагородяване на Лесопарка се предлага на гражданите за обществено обсъждане
Снимка: Архив "Бряг"

Множество атракции и обогатяване на традиционната схема на лесопарк „Липник” предлага идейният проект, който ще бъде подложен на обществено обсъждане на 25 април от 17.30 до 19.30 часа в Пленарна зала, съобщиха от Общината. В четири направления се развива проектът за облагородяване на лесопарка, обясни ръководителят на екипа арх. Силвия Алексиева. Направленията са култура, спорт, отдих и туризъм, а планът за застрояване се разработва от „Гео-Чонов“ ООД, допълни Алексиева.

Специалистите предвиждат в Лесопарка да се изградят два амфитеатъра - голям и малък за камерни изяви. Ще има още плаващи понтони за концерти и горска читалня-библиотека.

В проекта се предлага изграждане и на параклис. В средновековието на това място е съществувал манастир на името на Свети Илия, затова архитектите са планирали и място за поклонници.

Любимата за малки и големи русенци зоологическа градина ще бъде преместена, защото сегашното й място е усойно, обясни арх. Силвия Алексиева. Зоокътът ще се построи на равен, слънчев и по-централен терен.

Арх. Силвия Алексиева уточни, че след като се приеме нов общ устройствен план на общината, тогава се очаква да се промени предназначението на един терен, на който може да се изгради и къмпинг. Така Текето ще се превърне в място не само за краткотраен отдих, но ще бъде възможно русенци да прекарат по-дълго време сред красивата природа, като им се осигурят места за пренощуване.

Тъй като Текето е любимо място на русенци не само за отдих, но и за спорт, в тази посока екипът е подготвил много идеи.  Въпреки че езерото не попада в границите на разработвания проект, то остава основно място за развиване на традиционните спортове - академично гребане и кану-каяк. Освен за тях, езерото ще се ползва и за корабомоделизъм и риболов. Не са пренебрегнати и възможностите за разходка с лодки или водно колело.

За любителите на колоезденето пък ще има изградени  специални велоалеи, както и такива за екстремно каране със стръмни трасета, обясни още арх. Алексиева. Планът включва също места за  скейтбордове и за шейни през зимата. Общо 4 спортни площадки ще бъдат изградени, като две от тях ще са с по-голям размер, за да се практикуват на тях колективни спортове. Архитектите обмислят и възможността за изграждане на плувен басейн.

Специалистите са помислили и за комфорта на всички желаещи да ползват спортните съоръжения в лесопарка и затова проектират изграждането и на подходящи удобни съблекални за тях.

В плана са заложени и други обслужващи обекти, като например кафенета.

Освен голяма пешеходна алея, в лесопарка ще има няколко паркинга, като ще се запазят сегашните в близост до заведенията. Цялостната инфраструктура на Текето ще се облагороди, ще се разположат беседки и пейки, ще се възстановят и мостчетата за преход през езерото.

Поставят се ограничения за всички имоти, като се задължават да се строят с естествени материали - дърво и камък, и да се използва по-малко мазилка в обектите. Целта е да се постигне общо пространствено обемно уеднаквяване, обясни арх. Алексиева.

Общината е възложител на проекта на подробния устройствен план – План за застрояване на Лесопарк „Липник”, и той се финансира от бюджета. Заданието е одобрено от Общинския съвет през 2015 година.

Планът е на разположение на интересуващите се граждани в сградата на общинска администрация на ул. „Олимпи Панов“ № 6, ет. 2, стая № 9, както и на интернет страницата на Община Русе адрес: http://ruse-bg.eu. Становища и мнения могат да се депозират в информационния център на Община Русе, на електронна поща pr@mayor-ruse.bg, както и по време на срещата за обществено обсъждане на 25 април.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design