ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества инсталираха в Русе

Общество
14.09.2018  |  15:54
456
Той се монтира за първи път в България и ще работи 6 месеца

За първи път в България днес в Русе беше представен апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества. Министърът на околната среда и водите  Нено Димов, който пристигна в града ни за събититето,  обясни, че апаратурата ще да даде реална оценка какви точно са миризмите, които улавя уредът. 

Министърът посочи още, че уредът, който е разположен на територията на Автоматичната измервателна станция „Възраждане“ на ИАОС на ул. „Ниш“, ще остане за период от 6 месеца в Русе и ако даде добри резултати може да бъде ползван от местните власти и в други райони на страната. Той обясни  подробно начина на функциониране на апаратурата, която може да бъде задействана от разстояние чрез SMS. Първата фаза е извършване на т.нар. пробонабиране или образно казано поемане на въздух от устройството, което продължава около 5 минути в два различни контейнера. В единия се събира материал за органолептично изследване, като пробата ще се извършва в Италия, а материалът от втория контейнер ще бъде изпращан в лаборатория, където ще се извършва химическо изследване. В момента се уточнява къде точно ще се прави то, като се мисли за няколко алтернативи – отново Италия, лаборатория в БАН или в друга страна от Европа. Двата вида анализ са в състояние да покажат какъв вид  са засечените миризми.

На събитието присъстваха областният управител  Галин Григоров, народният представител  Искрен Веселинов, директорът на РИОСВ Русе инж. Любомир Атанасов и директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе   Георги Игнатов.  По време на срещата стана ясно, че могат да бъдат извършени и законодателни промени, които да позволят на местните власти да санкционират евентуалните нарушители при засичане на определени миризми. Всичко това би било възможно, ако инсталираната в Русе апаратура даде очакваните резултати.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design