ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Бухенвалд*, абитуриентите и държавната граница

Коментар
19.05.2017  |  20:57
574
Отива си още една делова седмица. Колко делова и колко добра, вие си знаете.
Крематориума в Бухенвалд, Германия

Каква седмица само,@

Преди най-светлия и най-красив български празник - 24 май, заредихме с очакване семейните трезори на надеждата за по-добра и по-успешна житейска реализация на поколенията след нас. Започнаха матурите, но за тях, малко по-надолу.

А ние да започнем с онова, което е извън нас, но може би ни засяга. Най-близката дестинация - слънчева Елада (Гърция), където политиците в страната на Архимед за кой ли път търсят полезен финансов лост, с който да повдигнат прекатурената във фалит държава. Напрежението в съседна Гърция достигна нов връх - пореден Олимп с олимпийски протуберанси и отклонения от нормалността. Протестите на обикновените хора (плебеи) срещу богоизбраните (управляващи +кредитори) събират и акумулират нова взривоопасна енергия. Пред парламента в Атина, в центъра на Солун и в други градове, се бият с полицията. Социалното напрежение расте. Пак има стачка в транспорта,  която продължава цяла седмица, включително и днес. Как издържат елините/гърците, не е много ясно, но не е препоръчително да сме на тяхното мястото …

Затова далновидно поискахме още 400 милиона евро  от бюджета на ЕС за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години, съобщи в Брюксел министърът на вътрешните работи Вал. Рад. Поискахме, ама дали ще ги дадат? Изобщо, през отминаващата седмица имахме забележителна „совалка” на хора от правителството в чиновническата столица на ЕС, което показва, че кабинетът „Борисов 3” набира управленска инерция, макар и с 32 процента доверие, което,  на социологически жаргон, било „нормална подкрепа”(?), дори малко по-висока от доверието в първите дни на предишната колаборация „Борисов2”.

Зам. мин. -председателят по обществен ред и сигурност и мин. на отбраната Кр.Кар.-кач. сподели в щаба на НАТО, че България има планове за постепенно увеличаване на разходите за отбрана с цел изграждане на необходимите отбранителни способности. Това е страхотно, защото на същия принцип аз имам планове да увелича  заплатата си, но не знам дали тези, от които зависи увеличението, ме разбират изобщо какво искам да им кажа.

На първата задължителна матура по български език и литература   52 553-ма зрелостници  бяха „обезоръжени” от мобилните си телефони, зорко следени от камери и обгърнати с безпрецедентни предохранителни грижи. Ако в тази държава се вземаха мерки и за границата, както за  сегашните матури, пиле нямаше да може да прехвръкне през нея! Затова предлагам да дадем на МОН да управлява и българската казарма.

Екстремална седмица с фашистки поздрави и освободени зам.-министри от Началството Б.Б. И някакви социолози, които, без да знаят защо, трескаво мерят пулса на кабинета „Борисов3”.

Все пак още не сме чак толкоз зле и в аритмия, колкото гърците (но знае ли човек?). Затова погледнете и през този уикенд в перспектива към себе си.

Пазете се и бъдете здрави, приятели!

До   понеделник в „От бряг до бряг”.

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg

 

* Немски концентрационен лагер, Ваймар, Германия.  По време на Втората световна война в него са умъртвени около 56 000 души. На вратата на лагера и до днес стои надписът: „Работата те прави свободен” (Arbeit maht frei) 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design