ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Четири партии вкарват депутати от Русе, „Воля” е на кантар

Новините днес
27.03.2017  |  15:41
2 985
Над 50 процента избирателна активност в областта

110 476 русенци излязоха да гласуват в изборния ден, което отчита  52,49 % избирателна активност. Действителните гласове са 103 347, недействителните - 4 541, в графата „не подкрепям никого“ своя вот са отбелязали  2 588 човека.

 

ГЕРБ води в русенска област с получено доверие от 31.42% или 32 471 гласа. Коалиция „БСП за България” получава 27, 71 %, което е 28 637 гласа; „Обединени патриоти” имат  13,32% или 13 768 гласа;   ДПС е със 7,20%  или 7 742 гласа, а "Воля" на Марешки получава 3 778гласа. В най-голямата община от областта - Русе избирателната активност е 49,53 %, като и тук най-много гласове са получили кандидатите на ГЕРБ, съобщи резултатите председателят на РИК-Мирослава Маркова.

 

На тези парламентарни избори имаше възможност да се гласува и с преференции. За да бъдат те валидни и да окажат влияние върху подредбата на листата, кандидатът трябва да има поне 7 процента от действителните гласове, получени за цялата листа на неговата партия. След направени изчисления става ясно, че за да има разместване в лисата на ГЕРБ, са необходими поне 2 273 гласа с преференции. Според 100 % от обработените протоколи, най-много преференции има отбелязани за първия в лисата-Пламен Нунев - 2319, нито един от останалите кандидати  обаче не събира достатъчно гласове, за да предизвика пренареждане. Дори  дублирането на номера в бюлетината 11-11 носи 1965 гласа на единадесетия в листата Орлин Дяков.  Ще има ли разместване в останалите листи, зависи от окончателното определяне на  разпределението на депутатските места. Ако коалиция БСП За България получи повече от едно депутатско място, то 10-ият в листата Георги Георгиев Стоилов измества втория Добрин Данев.

 

Висока преференция, над необходимите 2004 гласа, получава и  третият в БСП-листата Пенчо Милков.

 

При Обединените патриоти засега е сигурно само едното място - това на водача Искрен Веселинов от ВМРО. Но дори и да вкарат повече от един кандидат, получените преференции не водят до разместване. Вторият в листата проф. Любомир Владимиров от „Атака” събира убедително вота на гласоподавателите на патриотите.  Пред русенци остава отворен въпросът - ще имат ли депутата от партията на Веселин Марешки „Воля”. Водачът на листата не е от Русе и е непознат. Нямаше и предизборна кампания. Получените гласове са в резултата на националната кампания на партията.

Какво обаче ще бъде точното разпределение на депутатските места по партии, предстои да стане ясно в следващите дни. Сигурни са само водачите на листите на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design