ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Д-р Пламен ЛЪЖОВСКИ, кмет на село Бреница, община Кнежа: Да направя нещо добро за хората

Интервю
26.05.2019  |  18:05
755
Кметът д-р Пламен Лъжовски

Д-р Пламен Лъжовски е може би единственият лекар, който е кмет на село. Поне в Плевенска област е така. Хуманист по професия, той сигурно и в административната си дейност продължава тази си линия, макар и със социален статут вече на управленец. А дали е точно така, най-добре е човек да разбере от самия него. Срещнахме се в пазарен ден на Бреница, който по традиция е всяка сряда. В хубавия пролетен ден центърът на селото бе изпълнен със сергии и находчиви търговци, които знаят, че тук може да стане някоя мющерия. Но първоначалното ми запознаване с д-р Лъжовски стана по странен, но показателен начин. И то задочно. Звънейки на представения ми стационарен телефон, за да уговорим срещата, ми се обади възрастна жена. Оказа се, че телефонът е същият, но не на кмета, а нейният. Отзивчива и въодушевена, тя похвали кмета, който преди това е бил и нейният личен лекар и преди време й помогнал да се излекува. С удоволствие ми съобщи мобилния му телефон и информацията, че д-р Пламен Лъжовски в момента бил в отпуск. От тук нататък нещата изглеждаха по-лесни, само трябваше да изчакам завръщането на кмета на работа.

 

- Аз съм млад кмет – това ми е първият мандат, но доста години бях лекар на селото – започна още в началото на разговора ни г-н Лъжовски. - Завършил съм нашия Медицински университет в Плевен, имам специалност акушер-гинеколог, а преди да заема кметския пост, бях джипи в Бреница и хората ме знаят повече като „доктора“, но свикнаха и с новата ми длъжност „кмет“. От Бреница съм и родителите ми са оттук, така че родното ми село ми е много присърце. Дъщеря ми, която също е лекарка, пое по моя път в професията и сега тя е личен лекар на Бреница.

- Какво село е Бреница, д-р Лъжовски?

- Може да се каже, че сме бунтарско, в смисъл, че не се предаваме лесно. В тази ситуация например сме си запазили училището, детска градина, две кооперации имаме, хубаво ни е читалището, пазим си с традициите. Землището на селото е голямо – към 65 хиляди дка, а 64 линейни км са улиците ни. Има няколко малки магазина, известна част от хората са заети във фирми за обработване на нашата богата земя. Имаме земя първа и втора категория, така че тя ни дава живот и храна. Няколко са кооперациите тук, които дават и нелоша рента на хората. Ако имахме и едно предприятие, в което да са заети стотина души, това е сериозно решаване на социалните проблеми на Бреница.

На територията на селото имаме бетонов възел, няколко магазина за строителни материали, търговийка въртят... Някога селото е било близо осем хиляди души, но сега е друго. Имаме много запустели къщи, селища и т. н. От лозята за съжаление вече нищо не остана, нито виното го има, нито воденицата, както се пее в песента.

Сто души например да са заети в някакво предприятие, ще обърне живота на селото. Защото с работата си ще бъдат опора на семействата си и това прави приблизително 300-400 души, което на практика ще е близо една трета от населението ни. Това решава най-важното - начина ни на живот. Тогава хората ще се задържат в селото, ще могат да живеят нормално и с повече оптимизъм.

- Какви са проблемите ви, които не търпят дълго отлагане?

- Хубавото на нашето село е, че има чудесни и здрави сгради. Такива са и читалището, и кметството, центърът ни е хубав. Училището ни „Христо Ботев“ е много хубаво, в детската градина издръжката е поета изцяло от общината – храната и издръжката, там са 80 деца, така че там са създадени добри условия за малчуганите. Общината осигурява и безплатна храна за социално слабите, може и платена храна да се доставя по домовете.

Имаме един много сериозен проблем. Проблемът с газта за отопление на селото ни е основният, защото можем при едно рационално и смело решение цяла Бреница да бъде отоплявана с природен газ, както това го има в училището и детската градина. Няма начин да не го решим, защото хората искат такова решение. Нещата са в ход и се надявам, че ще се вземат правилните решения. Едно малко населено място като Бреница, ако централно се снабдява с газ, ще му бъдат решени редица социални проблеми. Само преход от петдесетина метра през малката бара ни пречи, но аз вярвам, че сме на прага от правилния ход. Още повече че вече и всякакви екологични изисквания ни притискат. Не бива да се позволява населението да страда, при положение че имаме реална възможност да решим тези проблеми. Много стар ни е водопроводът, електрическата мрежа често дава дефекти, да не говорим, когато има буря. Не искаме да има повреди по водопроводната система и елмрежата, да осигурим газта, тогава ще дойдат и инвеститорите. Тогава сигурно ще се намери и тук инвеститор и за това цехче – било за кабели, за нещо друго, но ще се намери работа за стотина души от селото, пък и за още неща, които да направят живота тук по-привлекателен. Имаме почти всичко за нормален живот и трябва да ги използваме. Здравеопазване и здравна служба, аптека, земя - това не е малко, просто не трябва да спираме в старанието си да решим всички важни потребности на хората тук. Още една крачка напред и аз вярвам, че добрите неща тук ще продължат да се случват.

- Чувствате ли се удовлетворен от това, което сте направили?

- Личната ми мечта е постигната. Удовлетворен съм, че голямата дъщеря пое по моя път. Малката избра фармацията за своя професия, което също ме прави щастлив. Аз и като лекар, и като кмет винаги съм се стремял да помагам на хората. Има и такива, които не са доволни, но аз ги разбирам. Затова и днес ми се иска да направим нещата колкото се може по-скоро. Имаме перспектива, но трябва да се бърза, за да не изпуснем нещата и много от младите хора да напуснат родните си места и да тръгнат по чужди градове и по света. После много трудно можем да ги върнем. Аз така направих и се върнах в родното си село за постоянно. От 2000 година съм в родното си село. Вече двайсет години съм тук. Аз като лекар мога да бъда навсякъде, но избрах родното си място с идеята и мисълта, че мога да направя нещо добро за хората в Бреница.

 

Димитър СТОЙКОВ

с. Бреница – Плевен, май

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design