ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Д-р Венци РОСМАНОВ, председател на БТС: Трябва да съхраним туристическото движение, за да предадем постигнатото на бъдещите поколения

Интервю
02.07.2019  |  18:11
597
Д-р Венци Росманов

Известният хирург доц. д-р Росманов, специалист по ортопедия и травматология, е практикуващ хирург от 39 години, 26 от които в Университетската болница. Сега е началник на Клиниката по ортопедия и травматология и гръбначна хирургия в Многопрофилна болница „Св. Панталеймон“. Завършил е медицина през 1980 година в Плевенския медицински университет, а специалност ортопедия и травматология има от 1984 год. Занимава се с обща ортопедия и травматология, детска ортопедия, гръбначна хирургия... Специализирал е дългосрочно във Франция, Австрия, Швейцария, САЩ. Разбира се, както гордо заявява, е възпитаник на плевенската школа по ортопедия и травматология, създадена от проф. Марин Ганчев.

Ново признание за лекаря, поета и общественика д-р Росманов е избирането му наскоро за председател на Българския туристически съюз. Това бе и поводът да се срещнем и разговаряме с него.

 

- Д-р Росманов, това е ново признание за вас. Как го приемате?

- Аз съм тетевенец и от малък съм по планините. А организиран турист съм от 1975-76 година. И оттогава съм член на плевенското туристическо дружество „Кайлъшка долина“. С алпийския клуб съм участвал в три експедиции – в „Жан Бернар“, на Елбрус и в експедицията в Памир през 1985 год. На двеста метра от върха се върнах, тъй като един от нашите алпинисти имаше здравословен проблем. Освен алпинист и турист съм изпълнявал и ролята на лекар на експедициите.

По нашите планини постоянно съм правил изкачвания. От седем години съм председател на туристическо дружество „Кайлъшка долина“ - Плевен, което през последните години два пъти е обявявано от БТС за най-доброто в страната. На 15 юни т. г. на извънредния конгрес на Съюза бях избран за негов председател. Никога не съм си мислил преди това, че ще стигна дотук и да бъда избран на най-високия пост на организацията. Две години преди това бях напуснал Управителния съвет на БТС. Безспорно това наред с признанието за мен, за плевенското дружество, е и голяма отговорност.

- Каква организация е Българският туристически съюз?

- Създадена от Алеко Константинов преди 125 години, в която членуват много интелигентни и читави хора, обичащи България и нашите планини. Тя е по подобие на организациите на алпийските съюзи в Австрия, Швейцария и Германия. Развивал се е благодарение на ентусиазма на хората, които са го създавали. През годините са направени стотици хиляди неща и освен доброволческите усилия и държавата е подпомагала тези усилия. Сега съм поставил задача да се направи оценка на ситуацията какво притежаваме, какви договори имаме. Днес имаме около 160 дружества в страната!

- Какво е основното й задължение?

- Съюзът има смисъл да подпомогне, организира и да обезпечи пребиваването на българските граждани в нашите планини по пътя до подслона – хижи, бази, заслони и др., и обратно. Правилно да организира техните действия и усилия, да се стреми да развива клубните дейности и спортове, които се развиват в система на БТС. А това са пешеходен туризъм, спелеодейност, алпинизмът, водните прояви по нашите водоеми. Освен това да развива и стимулира културологичният елемент в дейността на БТС – в любов на туристите към пеенето, поддържане на хорове и състави на планинарските песни. Да картографира пътеките и обектите, да поддържа базите. Създаване на нови клубове. Спортното ориентиране е изключително важно за БТС, защото имаме световни постижения, българите влизат в световните ранглисти – това ангажира нашите членове и симпатизанти от най-малките до възрастните. Постоянно идват семейства с баби и дядовци, бащи, майки, деца, внуци - и всички са с карти и компаси и преследват маршрутите. Интересно е не само за българите, но и за чужденците, които харесват нашите природни красоти.

- Кои са най-ревностните поддръжници на туристическото движение у нас?

- То е създадено от силни хора. Преобладаващата част от българските туристи са такива хора, които обичат природата и търсят да възстановяват силите си. Заедно с приятелите си те обитават хижите. Хижите ни са добри, има запазени и поддържани, но има и занемарени, но това са обективни неща и те съществуват навсякъде. Когато ме номинираха за председател, близо два месеца съм мислил дали да приема. Естествено, основната си работа няма да я изоставя. Но свободното си време ще посветя на туризма и много разчитам на екипа. Така е било при мен, има ли свободно време - “качвам се на раницата“ и тръгвам към планината. Познати са ми Рила, Пирин и Стара планина. Преживял съм там много сериозни изпитания и моменти с мои приятели в тези планини и те са останали в мен за цял живот. Това ме е формирало като човек и като характер, заедно с голямата хирургия. Между другото една от причините да се захвана с тежката хирургия е усещането за предизвикателство, което съм видял в планината.

- Проблемите?

- Трябва да се уточни стратегията. Непременно трябва да се подобри клубната дейност. Подобряване на ефективността на организационния живот. Има спортове, които не изискват кой знае колко средства, и това може да се популяризира. Например спортното ориентиране може да се популяризира, както е в скандинавските страни. Ние имаме възможности. Преди няколко години дадохме нашия софтуер за спортно ориентиране на най-големия клуб в Норвегия, за да обучават децата там. Те на състезания вдигат по 25 хиляди души. Момчетата от нашия клуб направиха този софтуер – Петьо Великов, Иван Димитров и други са много силни, ентусиазирани и децата ги обичат. Те ходят с тях, но идват и техните родители.

- Какво по-конкретно ви предстои в обозримо бъдеще?

- Трябва да се подобри връзката с държавата. Нужно е веднага да стане, а и то започна да става. Искаме ръководството на държавата и нейните институции да бъдат приобщени към проблемите на БТС. Това касае всеки български гражданин. Едно от удоволствията е да ходиш по планините и да посещаваш хижите и обектите като организиран турист и член на БТС. Това възпитава и всяко поколение трябва да знае, че всичко принадлежи на бъдещите поколения. Нека всяко поколение да знае това, защото така ще запази съществуващото и ще го има в бъдеще. Ако тази мисловна парадигма се спазва, ще имаме и бъдеще като организация, като съюз.

Димитър СТОЙКОВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design