ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Днес обявяват кои партии са злоупотребили с лични данни

Крими
31.07.2014  |  10:08
149
Над 1300 жалби и сигнали са постъпили от граждани, че без да знаят, са ги вписани като симпатизанти при регистрацията за евроизборите

Комисията за защита на личните данни днес  ще представи резултатите от извършените проверки на политически партии, коалиции и инициативни комитети, подали документи за регистрация за участие в изборите за депутати в Европейския парламент. Брифингът ще е от 11 часа, в зала „Тържествена” в Централния военен клуб, уточняват от комисията.

Проверени са 59 партии, коалиции и инициативни комитети, подали документи за регистрация за участие в изборите за депутати в Европейския парламент.  За целта Комисията за защита на личните данни прие специална методика и извърши обучение на проверяващите екипи. При проверките се използваха методите на попълване на въпросници, интервюта и проверка на регистрите с лични данни по видовете сигурност. Проверките се наложиха, след като стотици граждани подадоха жалби и сигнали за злоупотреба с лични данни при регистрацията на партиите на проведените избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. В Комисията за защита на личните данни постъпиха над 1300 жалби и сигнали.

 Целта на проверките е да се установи дали политическите партии и инициативните комитети изпълняват задълженията си като администратори на лични данни в съответствие със Закона за личните данни; да се проверят фактите и обстоятелствата, свързани с жалбите и сигналите на гражданите и да се предприемат превантивни действия в борбата със злоупотреба с лични данни. За осигуряване на гласност и прозрачност, в проверките бяха поканени и представители на неправителствени организации, участващи в обществения съвет към ЦИК и такива, които осъществяват дейност в защита на гражданските права, информираност на обществото и мониторинг върху действията на институциите. Представителите на неправителствени организации бяха предварително запознати с методиката на проверките и снабдени с удостоверение за наблюдатели, коментират от Комисията.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design