ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Духът на Апостола посети Силистра в завладяваща документална изложба

Общество
21.04.2017  |  14:30
222
180-годишнината от рождението на Васил Левски е повод за експозицията
Учениците от СУ „Никола Вапцаров” са най-редовни посетители на изложби, свързани с бележити дати и личности от българската история Снимка: Алексей Минев

Пламен ПЕТРОВ

 

Пътуващата изложба „Посветен на Отечеството” пристигна в Силистра, където беше открита във фоайето на първия етаж в Регионалната библиотека. Тя се организира по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски /1837 - 1873/ от експертите в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, които са нейните съставители. Директорът на библиотеката Даниела Недялкова представи автора й д-р Руслан Иванов от отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека.

Експозицията съдържа 11 постера с фотокопия на ценни архивни снимки и документи, включително откъси от писма и от тефтерчето на Апостола на Свободата. Дадена е хронологията за живота и делото му от годините в родния му град Карлово до периода на бойното му кръщение и участието му в българските легии в Белград. Специално място е отредено на четата на Панайот Хитов, в която през август 1867 г. той е знаменосец и с която минава река Дунав при Тутракан на път за Стара планина. Отразени са също обиколките му из страната, когато, оглавявайки Вътрешната революционна организация, създава мрежа от комитети за борба с петвековния турски поробител. Има и материали за залавянето му в Къкринското ханче, изправянето му пред съда и обесването му край София, където днес се издига неговият паметник. Показана е и стара снимка от откриването на този паметник, състояло се на 22 октомври 1895 г.

На откриването на изложбата присъстваха ученици от патриотични клубове от СУ „Никола Вапцаров” и Спортното училище „Дръстър”, водени от учителите си Лиляна Николова и Иван Занов. Да уважат събитието бяха и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Цветана Игнатова, представители на културните институции в Силистра, много граждани и читатели на библиотеката.

Изложбата, завладяваща и с прекрасния си дизайн във възрожденски стил, ще престои тук до 28 април, след което ще отпътува за Дулово. Оттам ще продължи към другите точки по маршрута си, връщайки се накрая при своите съставители в столицата. Това ще стане на рождената дата на Левски, 18 юли, споделиха от РБ, приканвайки силистренци да дойдат и да разгледат изложбата, докато е още в града ни.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design