ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

„Дунарит” излиза на протест утре

Общество
09.08.2017  |  17:36
2 127
Работниците се противопоставят на опитите да се отнемат лицензите на завода
Снимки: „БРЯГ“

Над 1300 човека могат да останат без работа, ако бъдат отнети лицензите на военния завод „Дунарит“ в Русе. За това алармираха синдикатите в предприятието, а „Бряг” вече съобщи, че сигнала първи подадоха от АБВ.  Формалната причина за процедурата по отнемане на разрешителните е заради разследване срещу член на Съвета на директорите. Затварянето на военния завод в Русе обаче би се отразило на работата на целия военно-промишлен комплекс на страната. Затова двата синдиката в завода организират утре мирен протест пред граничния пункт Дунав мост. Ако исканията им не бъдат чути, са готови да отидат и пред американското посолство. Основно поръчките на военния завод са към фирми от НАТО и САЩ.

 

Синдикалните лидери на КНСБ и „Подкрепа” дадоха изявления за медиите. „Ние знаем, че се отнемат лицензите за производство, съхранение, транспорт и търговия с изделията на завода. Това ни кара да се замислим, че отново, както и преди две години и половина, нашите работни места са застрашени и то в много висока степен. Именно заради това и заради многото договори, които имаме за изпълнение, блокирането на фабриката и предстоящото затваряне, ние тръгваме по синдикална линия да защитаваме работните места на нашите колеги.” Това каза Дияна Георгиева - председател на КНСБ в „Дунарит“. Тя поясни още, че са започнали разговори с областния управител, поискали са разрешение от общинската администрация за митинг пред Дунав мост утре от 13 часа. Целта е една единствена - запазване работата на фабриката, запазване на работните места на над 1300 работещи, каза още Георгиева. Синдикалният лидер на КНСБ уточни, че работата на военния завод е кооперирана,        от нея зависят работните места и в други фирми от военно-промишления комплекс. На въпрос на „Бряг” дали е застрашен целият военно-промишлен комплекс на България, Дияна Георгиева отговори, че е чула, че е отнет лицензът за търговия и на фирма ЕМКО, която също работи с военната промишленост. „Сега са наред опитите за отнемане абсолютно на всички лицензи, които „Дунарит” има, кой ще е следващият не знам”, каза Георгиева.

 

Председателят на „Подкрепа” Стоил Георгиев добави, че ако мирният протест в Русе не постигне целта хората да бъдат чути, те са готови на по-драстични действия. Освен че са изпратили писмо до всички институции със сигнал, синдикатите във военния завод са потърсили съдействие и от министри и депутати. „Ако не бъдем тук чути, можем да направим протест пред американското посолство. Те са едни от главните ни възложители на работа, да окажат натиск върху правителството, за да може да се уредят тия неща по мирен начин. Ние не сме против разследване, ако има някакви злоупотреби, ние сме само за това фабриката да работи”, категоричен бе Стоил Георгиев. Той напомни, че ако „Дунарит” затвори и не може да изнесе продукцията си, ще последват неустойки, санкции и загуба на клиенти. „За мен целите са властимащите да се облагодетелстват от едно добре подредено, добре ръководено предприятие с достатъчно ресурси, за да може печалбата да влиза не в заплати на работниците и в социална политика. Аз мисля, че едно така добре стоящо предприятие ще бъде от много голяма полза за така наречения, бих казала най-голям олигарх на България, не се страхувам да го кажа, че Делян Пеевски е такъв и че той желае да ни унищожи”, изложи предположенията си Дияна Георгиева. По телефона за журналисти директорът на завода Кръстю Кръстев каза, че има седемдневен срок за отговор и възражение по писмото за отнемане на лицензите. В момента се подготвят материалите, за да бъде направено обжалването, допълни Кръстев.  Изпратено е становище на сдружение Българска отбранителна  индустрия какви ще са последиците, ако „Дунарит“ спре да работи. 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design