ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Държавата купува "Дунарит"

Общество
28.08.2017  |  23:08
1 160
Решението е взето след анализ и среща със синдикатите и с изпълнителния директор
Решението за изкупуване на дълговете на дружеството за 67 милиона лева бе оповестено на нарочен брифинг

 

Решението е взето след анализ и среща със синдикатите и с изпълнителния директор, основната цел е запазване дейността на дружеството и работните места, заяви икономическият министър Емил Караниколов

 

Държавата ще придобие военния завод, обяви икономическият министър Емил Караниколов на пресконференция днес. Ще бъдат изкупени дълговете на дружеството за 67 милиона лева. Според Караниколов, няма да има проблем с финансирането на сделката, защото заводът работи добре. Както вече е известно, в средата на август около 500 служители от предприятието излязоха на протест срещу започналата процедура за отнемането на лиценза на дружеството. Разрешителните за производство, съхранение и търговия трябваше да бъдат отнети, защото спецпрокуратурата разследва изпълнителния директор Кръстю Кръстев. Във военния завод работят около 1300 души. Името на дружеството излезе в списъците на фирмите, теглили кредити от КТБ. Банката е причина и за проблемите на завода, обясни още министър Караниколов. Лидерът на КНСБ в предприятието Диана Георгиева каза вчера по телефона, че сутринта са били извикани на спешна среща с министъра. Директорът Кръстю Кръстев също беше в столицата, където през целия ден се провеждаха срещи. Синдикалистите заявиха, че са поставени пред свършен факт и все още не могат да коментират новината за изкупуването на предприятието от държавата. Работници във фирмата посрещнаха новината обнадеждени, като коментираха, че е по-добре заводът да е държавен.

 

По думите на икономическия министър, решението е взето след анализ и среща със синдикатите и с изпълнителния директор на „Дунарит“, като основната цел е запазване дейността на дружеството и работните места. Министър Караниколов бе категоричен, че последния месец Министерството на икономиката много внимателно следи случващото се в предприятието. "Към членове на Съвета на директорите е повдигнато обвинение, което съгласно българското законодателство е дало основание да бъдат предприети действия от контролните органи за отнемане на лиценза за производство, което би довело до тежко състояние на дружеството и на целия военно-промишлен комплекс в България. Въпреки че са подали молба за освобождаване, членовете на Съвета на директорите не могат да бъдат освободени, тъй като има произнасяне на Съда. Освен това от 24 август 2017 г., което е вписано в Търговския регистър на 28 август 2017 г., има определение на Съда, отказващо увеличаване на капитала на дружеството, което означава, че новите акционери не могат да влязат там и съответно не могат да се предприемат действия за освобождаване на Съвета на директорите. В тази връзка Министерството на вътрешните работи трябва да предприеме мерки за отнемане на лиценза за производство", коментира министърът на брифинга. „За да избегнем сътресения, касаещи целия военно-промишлен комплекс, Министерството на икономиката започва активни действия за купуване на всички вземания, което ще предотврати последваща процедура по несъстоятелност или продажба на активи на дружеството“, заяви Караниколов.

 

Той увери, че Министерството на икономиката ще оптимизира дейността на предприятието и ще гарантира запазването на работните места.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design