ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Галин Григоров: Културата и образованието са в основата на идентичността ни като русенци – да не жалим пари за тях

Новините днес
08.10.2019  |  16:21
784
През последните години сме свидетели на симптоматичното „зацикляне“ и въртенето на едни и същи прояви в културният живот, в програмата ми съм посочил няколко неотложни решения, коментира кандидат-кметът

 

Представителите на различните културни институции, издатели, писатели, дизайнери, художници, журналисти, музиканти, университетски преподаватели, изпълнители и ръководители на творчески състави и групи уважиха нашата дискусия за културата в Русе. В „Канев център“ се получи откровен и задълбочен разговор за общите ни виждания по въпросите за развитието на духовността и за нейните проекции в настоящето и бъдещето на нашия град. Интересът към срещата беше предизвикан не само от любопитство какво ще кажа за намеренията си в областта на културата, но и заради искреното желание на творците от почти всички области на духовния живот в Русе да споделят свои идеи за развитието на културните процеси в града. Искрено съм благодарен на русенската интелигенция, че направи интересни и смислени предложения, които ще допълнят отворения прочит на моята визия за развитието на Русе, която сме нарекли „Високо, високо, високо- заедно можем повече“.

 

Всъщност с тази програма и в частта и за развитие на културата искаме да кажем също ВИСОКО и КАТЕГОРИЧНО НЕ на провинциалния комплекс за малоценност и на примиренческия манталитет в подходите към насъщните и най-важните културни проблеми на града.

  През последните години сме свидетели на  симптоматичното „зацикляне“ и въртенето на едни и същи прояви в културният живот. Само Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ и още няколко национални прояви се опитват, въпреки ограничените си бюджети от година на година, да задържат своята привлекателност и уникална самобитност.

За да преодолеем  деструктивните тенденции в това отношение са необходими няколко неотложни решения, които са посочени в програмата ми:

 1.     Децентрализация на   дейностите в областта на културата  – актуализиране на статута на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, нов правилник и методология за дейността на Клуба на дейците на културата, на Биг бенд – Русе и на Общинския детски център за култура и изкуство, като ги обособим в приоритетни общински културни институции;

2.      Повишаване на субсидията за читалищата и за сдружение „ФТТ „Найден Киров”.

3.      Определяне на ясни правила кои събития и как ще бъдат финансирани от Общината.

4.      Създаване на програма за насърчаване на детската и младежката аудитория.

5.      Възстановяване на фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът” – една забравена лятна програма,  за  която беше създаден  специален, но запуснат в последствие проект.

6.      Преодоляване на статуквото на постоянно абонираните за бюджетни средства сдружения и творчески колективи, които модифицират едни и същи проекти и ги предлагат от години на гражданството.

7.      Разработване на мерки за постигане на максимален ефект, като:

-        Развитие на културното предприемачество и т.нар. „творчески индустрии“

-        Защита и поощряване на многообразието на културния живот и новите инициативи в духовната сфера

-        Създаване на възможности за реализация на артистите и творците, в т.ч. мобилност на местните таланти и привличане на артисти в Русе от Дунавския регион и от водещи държави в Европа

-        Реформиране и внимателно децентрализиране на културния сектор в целия спектър от дейности и направления.

Мисля, че на срещата в „Канев център“ успяхме да говорим открито и отговорно за развитието и перспективите пред русенската духовност в глобалните измерения на 21-вото столетие и 3-то хилядолетие.

Благодаря на културните дейци и за високата оценка, която дадоха на политическото усилие и последователност, с която ВМРО в Русе въведе и съхрани уникалния за България предмет „Русезнание“, който се изучава по програма, съгласувана с РУО към образователното министерство.

        

Нашата визия за развитие на културата наистина остава широко отворена за всякакви предложения, защото културата и образованието, които вървят ръка за ръка, са най-уязвимия, но и най-здрав фундамент на нашия общ живот като русенци. Ако бъда избран за кмет, ще подкрепям безрезервно и безусловно еталоните на русенската култура- международните фестивали, националните и световните прояви, на които градът е домакин, както и новите инициативи, които ще ми бъдат предложени от творците.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design