Header

Бюджет 2014: Ръст на бюджетните заплати с 10 %, пенсиите с 3% от юли

09:40, 17.10.2013г.

Приоритетите ни ще бъде изцяло ориентиран към социалната сфера, образованието, подкрепа на местното самоуправление, заяви членът на парламентарната бюджетна комисия Лазар Попов от БСП. „Популизъм!”, репликира колежката му Диана Йорданова от ГЕРБ

  Добави в Svejo
Новини

Бюджетът за 2014-а година по процедура трябва да бъде внесен в парламента най-късно до 31 октомври. На 21 октомври той ще бъде съгласуван със синдикати и работодатели. Това коментираха пред БНР членовете на парламентарната бюджетна комисия, депутатите Диана Йорданова от ГЕРБ и Лазар Попов от БСП за очакванията в проектобюджета за следващата година.

„Бюджет 2014 според философията на нашата партия и приоритетите ни ще бъде изцяло ориентиран към социалната сфера, образованието, подкрепа на местното самоуправление. Повече средства ще отделим и за здравеопазването”, каза Лазар Попов и допълни, че шансовете правителството да събере 1 милиард повече приходи от тази година са почти на 90%. Според него това може да стане чрез оптимизиране на разходите и подобряване работата на приходните агенции и постигане на по-амбициозна приходна част. Към средата на тази година цифрите никак не са добри, затова разчитаме изцяло на кадровата политика там, която да е изключително компетентна и професионална, за да се оптимизират максимално приходите, които в последните години не бяха никак добри.

Диана Йорданова коментира, че приходната част на бюджета е изключително сериозно намерение на управляващата коалиция. „Този краен популизъм се използва, за да се печели време. Ако не могат да се съберат приходите тази година, въпросът е как следващата бюджетът ще издържи с още по-натоварена приходна и разходна част. Дали вече наближава времето, в което сегашните управляващи ще кажат "лъгахме за контрабандата на ГЕРБ и те не са толкова черни, както ги изкарвахме преди изборите и при обсъждането на бюджет 2013" или "и ние не можем да се справим с конрабандата".

Лазар Попов обясни, че според предвижданията на управляващите се очаква бюджетните заплати да се увеличат с 10 на сто, а пенсиите с 3%, от юли месец 2014-а година.

Диана Йорданова реприкира с примера, че за най-ниските пенсии, които са 150 лева, увеличение с 3% е 4.50 лева. С това не може да се купи и един аспирин, каза тя.

Според депутата от ГЕРБ високият размер на дълга и дефицитът ще бъдат основна тема при предстоящите дебати по проектобюджета. От макроикономическа гледна точка трябва да се върви към намаляване на дефицита, така че да не се товарят бъдещите поколения с нови дългове. Това означава ефективно събиране на приходите и ефективни разходи. Според официалната прогноза на Министерството на финансите, ако това правителство се задържи на власт, трябва да се осигури ново финансиране за 5 милиарда лева, в рамките само на 15 месеца, каза Попов. Той

Лазар Попов предложи да се даде шанс на кабинета да покаже своите възможности.

Бюджетният дефицит няма да надхвърли рамките, поставени от ЕС. По отношение на минималните пенсии – още от Нова година те ще бъдат увеличени на 155 лева.

В бюджет 2014 се предлага сумите, предназначени за трите приоритета на управляващите в бюджета – социална политика, икономически растеж и образование ще се извадят в два отделни фонда или сметки, които ще обезпечават проекти от тези програми, а министерствата ще се съревновават за тези пари. Това означава, че ще ги поставим на единна стартова позиция и в зависимост от техните резултати ще бъдат стимулирани финансово, обясни предложението Лазар Попов.

Според Диана Йорданова възникват основателни въпроси – как и по какви критерии ще се кандидатства, кой ще определя критериите. „Всичко това води до съмнения за субективност или така ще бъде по-лесно на управляващите да бъдат дадени пари на едни хора за едни неща”, каза Диана Йорданова. Снимка: Интернет


Тагове : Бюджет 2014   увеличение бюджетни заплати   увеличение пенсии   новини от страната   новини от България   


Свързани новини

 Коментари


; ;
Времето
В И Д Е О
  Нищят КАТ-аджия след любителски клип за подкуп /Видео/
  Кубрат Пулев след тежката загуба: Продължавам напред /Видео/
  Крисия, Хасан и Ибрахим блестящи, макар и втори, вижте на видео
  Вижте скока на мениджъра на Google, 57-годишния Алън Юстас
  Вижте феноменалните отигравания на Гришо
  Вижте как Норвегия ни победи
  Яйца хвърчаха в ДКЕВР при обсъждането на цената на тока /ВИДЕО/
  Отличен старт /ВИДЕО/
  Слонове се разтанцуваха под звуците на цигулка (ВИДЕО)