Header

Плевен: Проверяват 26 потенциално опасни язовира в областта

17:00, 13.02.2012г.
  Добави в Svejo
Новини

Два пъти в годината 7-членна комисия, назначена от областния управител и с участието на представители на различни институции в Плевенска област, правят проверка на 26 потенциално опасни язовира. Това обяви на пресконференция губернаторът Иван Новкиришки и инж. Надя Коцева от ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”. 12 от проверяваните всяка година през март и през септември язовири са държавна собственост и се управляват от „Напоителни системи”. Останалите 14 са собственост на общини в Плевенска област. Това са язовирите "Николаево 1, 2, 3 и 5", "Беглеж", "Тученица 1 и 2", "Пелишат 1 и 2", които са на община Плевен, "Ракита" на община Червен бряг, "Пелово" на Искър, "Вълчитрън 1 и 2", "Садовината" на община Пордим.
Пет от язовирите са с по-висока степен на опасност. Това са големият язовир „Кайлъка” и по-малкият под него "Тотлебенов вал", „Николаево 5” и "Мъртвата долина 1 и 2". "Кайлъка" е опасен заради това, че се намира близо до Плевен и над него има каскадно разположени по-малки язовири. В момента кайлъшките язовири са пълни на 80% от обема си, но се прави контролирано изпускане до достигане на 75%.
14 са неизправните участъци от речни диги в Плевенска област, коментира още губернаторът. Те реално са по-голямата опасност при интензивно снеготопене, отколкото язовирите, които се следят и контролират постоянно. Към момента няма критични водни нива на язовирите и реките в региона. Хората трябва да знаят, че държавните язовири се пълнят изкуствено чрез канали и няма опасност да се препълнят, обясни инж. Коцева. Тя уточни, че общо 96 са язовирите в Плевенска област, но в тази бройка влизат и тези, които са сухи от години или са с много малък обем. Комисията, назначена от областния управител, проверява само посочените като потенциално опасни в региона ни 26.

 


Шефът на отдел ”Управление при кризи и ОМП” Васил Василев в община Плевен заедно с представители на "Гражданска защита" и Водно стопанство ще направят тази седмица още една проверка на язовирите в общината. Където са необходими спешни мерки сега преди започването на периода на топене на снеговете, те ще бъдат взети, увери кметът на Плевен доц.д-р Димитър Стойков. Той  добави, че прокуратурата вече е поискала информация от местната управа за състоянието на язовирите в общината


Тагове : Брягнюз   Плевен   язовири    проверки      


Свързани новини

 Коментари


Времето
В И Д Е О
  Скандалджия налетя да бие Кличко преди Кобрата (ВИДЕО)
  Гол шедьовър на Пянич (ВИДЕО)
  Бербатов с нов гол за Монако (ВИДЕО)
  51 души загинаха при аварийно кацане на самолет в Тайван /ВИДЕО/
  Ван Гаал разкритикува програмата на Юнайтед /ВИДЕО/
  Катерица на водни ски - новият интернет хит /ВИДЕО/
  Китайска келнерка изяде хлебарка, открита в салата /ВИДЕО/
  Вижте уникалния гол на Бербатов който носи победа на Монако (ВИДЕО)
  10 загинали и 69 ранени при зверска катастрофа в Германия /ВИДЕО/