Header

Ловеч: Раната „Слънчев бряг” край Ловеч си остава неизлекувана

Навършват се 50 години от закриване на комунистическия концлагер, в който загинаха без съд и присъда 155 души

  Добави в Svejo
Новини

Тази пролет се навършват 50 години от закриване на концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч, просъществувал от  1959 до 1962 г. Половин век след последния комунистически „лагер на смъртта” споменът за него все още е жив. Той остана, за съжаление, без общоприет обществен отговор, ясна юридическа отговорност и историческа присъда.

Секретното съдебно дело за лагерите по време на комунизма се проведе през 1990 г. – 1993 г. и  приключи по давност на престъпленията през 2006 г. Приключи без последствия за виновниците,  повечето от които вече не бяха живи.

По-важното е, че потомците днес не притежават общоприета хуманистична гледна точка към близкото минало. Социалистите и до днес не стъпват на това място, предпочитайки да го забравят. По темата те най-често мълчат, но в мълчанието се усеща не толкова вина, колкото убеденост в правилността на БКП.

Така въпреки усилията на оцелелите лагерници, роднините на жертвите, потомците, демократичните партии и  няколкото съюзи на репресирани, раната край Ловеч си остава неизлекувана.

Защо за лагер е избран Ловеч, след като каменни кариери има във всяка една част на страната, не мога да ви кажа, твърди Тодор Живков по време на разпита по делото за лагерите. (Цитат от книгата на Христо Христов „Секретното дело за лагерите”, за която ще стане дума и по-нататък – бел. ред.).

Този избор обаче хвърли половинвековна сянка върху Ловеч, а ловчанският митрополит Гавриил дори говори за „проклятие върху града”. Причината е мъченическата смърт на множество вярващи и невинни хора, затворени и умъртвени без съд и присъда.

Ето част от спомените на бившия затворник Кольо Колев, публикувани в интернет:

„Убийствата ставаха по всевъзможни начини - с тояги, с инструменти, с ножове, с душене. В деня, когато убиха бай Иван Карадочев (баща на певицата Богдана Карадочева – бел. ред.), оцелях по чудо. Работих с него в една група два или три месеца. Шахо го удари лошо с тоягата и той падна. Извиках, взех го в скута си. Бай Иван умря в ръцете ми. Тогава чух вик и в последния миг видях Шахо да замахва с прибора си за убиване. Това беше вързана за ръката му палка, за която със синджир бе окачена тънка стоманена лента около 20 см, изключително остра. Често ни показваше върху ръката си, че може да бръсне. С едно движение я хващаше и убиваше с нея. Ако стигне врат, човекът умираше на място, ако пък докачи нечий гръб, раната е до костта. Хората умираха от загуба на кръв или раните гноясваха и се пълнеха с червеи.”

Делото за лагерите привлича като основни обвиняеми  лица от близкото минало като Мирчо Спасов (зам.-министър в МВР по времето на Живков), шефовете в лагера Газдов, Горанов, Гогов и надзирателката  Ръжгева.

Лично аз съм се срещал като репортер с Газдов. През 1992 г. той живееше  в град Левски, където беше се пенсионирал след работа в „Плод и зеленчук”. Не ти пожелавам да си на мое място, ми каза той тогава, като категорично отказа да говори за лагера „Слънчев бряг”.

През цялото съдебно дело повечето бивши началници страдат от частична или пълна амнезия за миналото си, прехвърляйки вината нагоре и надолу по веригата на администрацията. Въпреки всичко от документи и разпити става ясно, че идеята за лагера в Ловеч идва след решение на Политбюро и е лично на Тодор Живков заради зачестили хулигански прояви в страната. Целта е чрез каторжен труд да се превъзпитат прозападните симпатизанти. В лагера обаче попадат и комунисти, а непълнолетни. Под прякото наблюдение на Мирчо Спасов в каменна кариера се вихрят беззаконие и средновековен стил на мъчения и умъртвяване.

По две влакови композиции с камъни и чакъл дневно товарят затворниците, често умирайки от преумора, недояждане и непрестанен бой. Труповете се извозват тайно нощем с камион до Белене. Мястото край Ловеч бързо спечелва печална слава като „Лагерът на смърттта”.

В книгата си Христо Христов е публикувал списък на загиналите, общо 155 души. За осем от тях не са намерени смъртни актове, но гибелта е установена според показания. Не е ясно още колко са загинали, тъй като цялата история е пълна с празноти и абсурди.

Все пак през март 1963 г. до Тодор Живков стигат сигнали, заобиколи пряко отговарящия Мирчо Спасов, за нечовешките условия в концлагера. Създава се недоволство в партийните среди от дейността на Държавна сигурност в Ловеч и лагерът бързо е закрит, но при пълна секретност. Виновните са наказани с мъмрене по партийна линия, едни са издигнати, други – пенсионирани. Интересен факт е, че мъмрят и Дочо Шипков, догавашен първи секретар на ОК на БКП в Ловеч (1960 - 1966). Мирчо Спасов ни забрани да се интересуваме от лагера, оправдава се той тогава.

Мъмрен е и Кирил Александров – тогавашен шеф на ОУ на МВР – Ловеч. Един ден Дочо Шипков дори изпраща сътрудника Димитър Михов до лагера да види какво става, но охраната въобще не го допуска вътре.

„За мене разликата от лагерите в Германия ми се струваше само тази, че нямаше крематориум”. Това съобщава в показанията си пред съда през 1992 г. Георги Христов. Като зам.-началник на  ОУ на МВР – Ловеч, един ден той успява да надникне зад телените заграждения. Бай Георги беше жив до миналата година, пишеше мемоари, но не и за това, какво е видял в „Слънчев бряг”.

Тука трябва да споменем, че делото за лагерите тръгва от самосезиране на прокуратурата по материали на в. „Народен глас”. Тогава излизат статиите на журналиста Иван Паскалев, озаглавени  „Слънчев удар на „Слънчев бряг”. Публикациите имат силен отзвук в цялата страна, започва поредицата за лагера в тв-предаването „Всяка неделя”. Така народът най-после чува истината. Днес е моментът да помислим дали обществото не трябва да отбележи половинвековната дистанция от края на този ад. Така, както французите празнуват рухването на Бастилията.


Тагове : Ловеч   лагера "Слънчев бряг"   


Свързани новини

 Коментари


Payakoff, (Анонимен) написа :

12:44:51 на 16.03.2012г.


Като внук на известна фамилия бизнесмени и политици, мога да кажа само, че тези комунистически изроди и садисти трябва да бъдат търсени намерени и наказани. Дори и техните отрочета сега. искам отмъщение реципрочно на извършеното.

bainiki , (Анонимен) написа :

12:15:57 на 16.03.2012г.


ДА! ТОДОР ЖИКОВ ЗАТВОРИ И БЕЛЕНЕ И ?СЛЪНЧЕВ БРЯГ?, НО СИ НЕ ЗНАМ ЗАЩО СИ МИСЛЯ, ЧЕ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ОТВОРИ И СЕ НАТИКАТ КРАДЛИВИТЕ И ПРЕСТЪПНИ МИЛИОНЕРИ, БАНКЕРИ И КРАДЦИ, КОЙТО СЪСИПАХА НАРОДА И ВСЕКИ ОТ НАС ЕДИН ПО-ЕДИН БАВНО ПАДА В КАПАНА!

Владимир Йосифов, (Анонимен) написа :

10:51:12 на 16.03.2012г.


В детството ми се говореше, че др. Тодор Живков е затворил този и други концлагери . Ако това е вярно трябва да се каже и да се помни .

; ;
Времето
В И Д Е О
  Нищят КАТ-аджия след любителски клип за подкуп /Видео/
  Кубрат Пулев след тежката загуба: Продължавам напред /Видео/
  Крисия, Хасан и Ибрахим блестящи, макар и втори, вижте на видео
  Вижте скока на мениджъра на Google, 57-годишния Алън Юстас
  Вижте феноменалните отигравания на Гришо
  Вижте как Норвегия ни победи
  Яйца хвърчаха в ДКЕВР при обсъждането на цената на тока /ВИДЕО/
  Отличен старт /ВИДЕО/
  Слонове се разтанцуваха под звуците на цигулка (ВИДЕО)