Header

Родопски ястия от репертоара на Роси Пейчева

13:34, 20.03.2012г.
  Добави в Svejo
Новини

В днешния брой на „Сити Кулинар” с малка част от своя кулинарен репертоар гостува родопската народна певица Росица Пейчева. Специално приятелство свързва звездата на популярната музикална телевизия „Планета Фолк” с нашата медийна група. Преди четири години с изпълненията си красивата певица стана част от празника ни по повод 10-годишния юбилей на „Бряг” и оттогава често присъства на страниците на нашите издания.

Само преди десетина дни Роси за трети път от старта на соловата си кариера през 2008 г. получи отличието „Фолклорен изпълнител на годината” на поредните Годишни награди на ТВ „Планета”. Зад гърба си има вече 4 самостоятелни албума с песни, издадени на MC, CD и DVD, с които радва ценителите на автентичния български фолклор. Чаровната народна певица притежава характерния за Родопите топъл и приятен глас в средния регистър, с прецизна и богата орнаментика. Изпълнява с лекота песни от различни фолклорни области на Южна България – родопски, тракийски, странджански, македонски, както и популярни песни от Балканите. Богатият й репертоар включва близо 600 песни от различни музикални стилове. За близо петте години, откакто е самостоятелен изпълнител, освен с нови песни, Роси попълва и личния си сценичен гардероб с по 6-7 стилизирани фолклорни костюма годишно, като общата им бройка вече надминава 25. Към всеки тоалет има конкретни аксесоари и обувки с подобен мотив. 

„Живея с народната музика от най-ранно детство”, казва за себе си Роси Пейчева. Баща й е известен акордеонист в Лъки – родното й градче, разположено недалеч от емблематичната Кръстова гора, а пеенето е наследила от майка си. На 6 години започва да свири по слух на акордеона на брат си, на 7 излиза за първи път да пее на сцена под акомпанимента на бащиния акордеон и оттогава музикалният им тандем не спира сценичните си изяви. След 7 клас е приета в Музикалното училище в с. Широка лъка, но остава там само една нощ – нито тя, нито баща й могат да понесат да са разделени. Завършва гимназия в Лъки и веднага е поканена за солистка на Виевската фолкгрупа. След 2 години, през 1993-а се омъжва за барабаниста на групата Милко Узунски. През 1995-а се ражда дъщеря им Мироана, а през 1999-а - синът им Димитър. Следващата година заедно с Виевската фолкгрупа Роси Пейчева става част от каталога на „Пайнер мюзик”. Въпреки натовареното й ежедневие като певица, майка и съпруга, мечтата да расте професионално не я напуска. От 2003 г. учи задочно в Академията за музикално изкуство в Пловдив, където завършва „Педагогика на обучението по музика” и магистратура „Артмениджмънт”. 10 години Росица Пейчева е неизменен ръководител на клуба „Приятели на песента” към читалището в родния й град Лъки, за чийто почетен гражданин е обявена през 2009 г. От четири години със семейството си певицата живее в Пловдив. Малко известен факт е, че кръстница и на двете й деца е попфолк звездата Ивана, с която са близки приятелки.  

Това, че от малка се е посветила на сцената, не е попречило на Роси Пейчева да се докаже като добра домакиня и отлична кулинарка. Специално за читателите на „Сити Кулинар” певицата споделя рецепти от богатия си кулинарен репертоар, който често е приятна изненада за гостите й.  

 

Рецептите на Роси

/с дозировка „на око”/

  Пълнена тиква

Продукти:

1 средно голяма тиква, 0,5 кг пилешко и 0,5 кг свинско месо, 0,5 кг неголеми пресни печурки, 2 глави кромид лук, 4 моркова, 2 тиквички, 100 г топено сирене /на саламче/, светла бира, зърна черен пипер, кимион, олио, краве масло, сол, млян черен пипер

Начин на приготвяне:

Суровото пилешко и свинско почистваме от ципи и жили, нарязваме го на малки кубчета и оставяме да престои 5-6 часа, потопено в марината от светла бира с малко кимион и черен пипер на зърна. Избираме средно голяма кръгла тиква, която добре измиваме отвън. Изрязваме й капаче на зиг-заг и я издълбаваме, почиствайки я добре от семките. Половин час преди да я напълним, леко я осоляваме отвътре.

Подготвяме продуктите за плънката в следната последователност: отцеждаме добре кубчетата месо от маринатата и ги запържваме в олио, като добавяме едната глава лук на ивици и малко млян черен пипер. Отцеждаме олиото и в него задушаваме обелените и нарязани на малки кубчета лук, моркови и тиквички.

Печурките потапяме в купа с малко брашно и студена вода, като ги бъркаме с ръка няколко минути, докато се изчистят, след което премиваме в гевгир под течаща вода. Срязваме всяка гъбка на половинки или четвъртинки, отцеждаме ги и задушаваме в краве масло, леко поръсени със сол и млян черен пипер.

Смесваме всички продукти за плънката, като добавяме топеното сирене и сол на вкус, ако е необходимо. Пълним тиквата догоре, заливаме с 250 мл /чаена чаша/ топла вода и затваряме с капачето. Поставяме тиквата в дълбока тава, в която наливаме 300 мл вода и я покриваме плътно с домакинско фолио, за да се задушава добре. Печем в загрята фурна около 1,5-2 часа, отначало на 250 градуса /степен 4/, като след първите 20 минути намаляме огъня на 180 градуса и следим печенето до готовност.

Сервираме ястието топло, като режем хоризонтално полумесеци от тиквата и пред тях в чиниите аранжираме плънката върху листо зелена салата с клонка пресен магданоз.

 

Солена торта „Роси”

Продукти:

10 палачинки /от 5 яйца, 800 мл прясно мляко и брашно/, картофено пюре, шунка, майонеза, кисело мляко, саламурено сирене, червен печен пипер.

За украса:

Шарено роле кашкавал и шунка /на шайби/, обезкостени маслини, няколко листа зелена салата, червени чорбаджийски чушки или кръгчета маринована червена капия

Начин на приготвяне:

От яйцата, прясното мляко и брашно, колкото поеме, се забърква сместа за палачинките. След като ги приготвим, правим смес от картофено пюре и парченца шунка за първи ред между блатовете. За втория ред приготвяме смес от майонеза, гъсто кисело мляко и пресовано саламурено сирене /или крема сирене/. За третия ред нарязваме на парченца червения печен пипер.    

Оформяме солената торта, като редуваме палачинка, намазваме равномерно отгоре й сместа с пюрето и отново палачинка, този път намазана добре със сместа с майонезата. Отгоре трета палачинка, върху която нареждаме плътно парченцата печен пипер. Следващите етажи от тортата са по вече описания ред. Най-горната палачинка намазваме със сместа от пюрето с шунка и аранжираме с половинки шайби от кашкаваленото роле, чорбаджийски чушлета или кръгчета маринована червена капия, резенчета маслини и ивички зелена салата. Оставяме солената торта в хладилник за около 2 часа да се стегне. Става отлично предястие към аперитив – ракия или водка.

 

Родопска копривена чорба

Продукти:

700 г зелена коприва, олио, 1 неголяма глава лук, 3-4 едри картофа, сладък червен пипер, консерва белени домати /бурканче от детска храна/, 1 с.л. брашно, кисело мляко, 1 яйце

Начин на приготвяне:

Добре измитата коприва заливаме с подсолена вряла вода, в която да престои 5-6 минути. След това я отцеждаме, нарязваме и задушаваме в загрято олио, като добавяме ситно нарязания лук, а накрая и малко червен пипер. Картофите нарязваме на кубчета и  пускаме в тенджера с вряла вода. Когато омекнат, добавяме копривата. Варим на среден огън около половин час, като накрая добавяме белените домати с размитото в тях брашно. По желание застройваме с жълтъка на яйцето. Сервираме с кисело мляко. 


Тагове : Родопски ястия   Роси Пейчева   


Свързани новини

 Коментари


; ;
Времето
В И Д Е О
  Вижте скока на мениджъра на Google, 57-годишния Алън Юстас
  Вижте феноменалните отигравания на Гришо
  Вижте как Норвегия ни победи
  Яйца хвърчаха в ДКЕВР при обсъждането на цената на тока /ВИДЕО/
  Отличен старт /ВИДЕО/
  Слонове се разтанцуваха под звуците на цигулка (ВИДЕО)
  И Цветан Цветанов мина под ледената кофа /ВИДЕО/
  Бареков се поля с ледена вода, предизвика Борисов и Цветанов (ВИДЕО)
  И Бербатов го направи! (ВИДЕО)