ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Изберете си в Русе: Рок, джаз, танци, безплатно кино, фестивали, изложби, шоу

Общество
06.09.2017  |  07:29
8 089
Купонът започва на 15 септември със специалното участие на „Тангра“ и Миленко Матиевич, и ще продължи до края на ноември
Грийн рок фест Русе
Публиката на миналогодишния Грийн рок фест. Снимка: "Русе - град на свободния дух", архив

 

Тази година Есенният салон на изкуствата в Русе започва изключително силно с група „Тангра“ и вокалиста на легендарната американска група Steelheart - Миленко Матиевич. Те ще имат специално участие в Деветото издание на русенския Green Rock Fest на 15 септември.

 

От там нататък до края на ноември следва шеметна програма с концерти, фестивали, конкурси, изложби, тематични дни и т.н. във всички сфери на изкуството. Това става ясно от програмата, обявена от Община Русе. Всички събития са с широко национално или международно участие.

 

Green Rock Fest 2017 ще е на 15-и от 17 часа на площад „Свобода“ пред Общината. Освен „Тангра“ и Матиевич, на сцената ще излязат групите
„Born For Vengeance“/Русе/, „River Trolls“/Силистра/, „Gunpowder“ /Русе/,
„Alogia” /Сърбия/, „Scarlet Aura“/Румъния/.

 

На 15 и 16 септември на Сексагинта Приста "ще отвори врати" Римски пазар с възстановки и демонстрации на кухня и занаяти, организирани от Историческия музей.

 

На 17-и от 10 часа на площад "Свобода" започва фестивалът за детско и младежко творчество „Всемир на таланти Русе 2017“. Той ще включва 25 ателиета и работилници за малки и големи приложници.

 

Едновременно с творческия фестивал ще се проведе и екофестивалът-хепанинг „Стара хартия за нова книга 2017“. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране пред Съдебната палата между 10,00 и 14,00 ч., ще получи нова детска книга по избор както и подаръци. Ще има богата артистична програма, в която ще се включат състави от Младежкия дом, Центърът за работа с деца, актьори от Русенския куклен театър.

 

През септември ще е и 13-ото издание на Международния конкурс за екслибрис на РБ „Л. Каравелов“. Силен акцент в септемврийската програма на Есенния салон поставя и Русенската художествена галерия с уникалната изложба от литографии на Марк Шагал – част от колекцията на Томас Емерлинг, която русенци ще могат да видят от 15 септември до 20 октомври 2017.

 

Следват Европейските дни на наследството, като програмата на русенското участие по темата включва изложба на румънските художници Петра Шербанеску-Танасе и Симона Делиу, която ще бъде открита на 19 септември в Историческия музей, а на следващия ден в Лапидариума ще бъде отбелязан подобаващо Международният ден на лешояда.

 

През октомври програмата на Есенния салон започва още на 6-и с 21-ото издание на „Северно сияние“ в Доходното здание. Международният конкурс  ще продължи до 8 октомври.

 

От 7 до 15 октомври Дом Канети и КДК ще потопят публиката в Паралелните светове на 10-ия Международен литературен фестивал. Юбилейното издание на фестивала ще предложи провокативна програма, изпълнена с четения, пърформанси, изложби, кино, инсталации, концерти и литературни срещи, коментират организаторите. Събитието се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт, Австрийското посолство, LSB, Институт „Сервантес“, Чешки център, Полски институт, Унгарски културен институт и др.

 

От 27 октомври до 30 декември Художествената галерия, съвместно с Община Русе, представя шестото издание на Международно биенале „Изкуството на миниатюрата“.

 

На 28-и Доходното здание ще бъде домакин на 10-ия Национален ученически конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“, същия ден започва и шестата Национална хорова среща.

 

На тържествена церемония на 31 октомври от 18 ч., в зала „Европа“ Община Русе заедно с МД „Елиас Канети“ ще връчи Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2017, което ще е съпроводено с прожекция на документалните филми за Е. Канети на известния български режисьор Станимир Трифонов – „Отговор на едно писмо“ и „Тълкувания“.

 

Есенният салон на изкуствата и културата продължава и през ноември. От 3 до 5-и Доходното здание за поредна година ще се превърне в най-предпочитания киносалон, там ще е Седмото издание на София Филм Фест в Русе с осем вълнуващи заглавия.

 

От 16 до 18 ноември Доходно здание става сцена на престижния джаз форум Национална джаз среща. Откриването ще се състои на 16 ноември от 19 ч. Седмица по-късно, от 24 до 28, предстои още едно емблематично музикално събитие за града – 11-и Международен конкурс „Франц Шуберт“, организиран от НУИ „Проф. В. Стоянов“ и финансиран по програма „Култура“ на Община Русе.

 

Програмата на Есенния салон завършва с мащабно атрактивно спортно събитие. На 25 и 26 ноември в зала "Булстрад Арена" ще се проведе международният турнир по спортни танци WDSF WORLD OPEN Русе 2017, организиран от Община Русе и Клуб по спортни танци „Настроение“.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design