ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Жива камила в русенската "Аида" на родна сцена и във Велико Търново

Общество
18.11.2014  |  11:44
754
Главните герои ще сменят по три костюма, дело на световноизвестния италианец Салваторе Русо

Спектакълът „Аида” на режисьора Огнян Драганов ще гостува утре, 19 ноември от 19 ч. във Велико Търново, а на следващия ден - 20 ноември, ще бъде представен на сцената на Операта в Русе.

„Аида” от Джузепе Верди е копродукция на Русенската опера с Музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец. Неговото премиерно изпълнение беше през лятото на 2013 година. Заедно с класическите решения, спектакълът предлага на публиката и редица провокации.

 Режисьорът Огнян Драганов е представител на новата генерация български оперни режисьори, с успешна реализация в Европа и Южна Америка. Самобитният и оригинален творец предлага не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от спектакъл като „Аида”, и ефектни зрелищни решения. Драганов е „вкарал” нови персонажи в своята постановка –  камилата Степа, която е „артист” на трупата на Цирк „Арена” и ще дебютира за първи път в оперен спектакъл на сцената във Велико Търново.

Триумфалната сцена е със съвършено нова хореография, която е дело на балетмайсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Сюжетната линия е запазена, танците са африкански, като вместо традиционната двойка солисти се появява балерина-змия. Ще има още огньове и илюминации, а мимът Мартин Маринов ще се включи с нови експресивни задачи в шоуто и ефектно ще се превърне в огнено кълбо.

Художник на костюмите е утвърденият и обичан в България художник-сценограф, световно известният италианец Салваторе Русо. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе е облякъл персонажите в памук, шифон и воал, като акцентира върху изящните аксесоари и бляскавите допълнения.

Главните герои в „Аида” ще сменят три костюма, прецизно изваяни, съобразно индивидуалността и фигурата на всеки един от артистите. Салваторе Русо е известен и с това, че не приема кощунственото посегателство върху костюма, заради комплексите на режисьори и художници. Факт е, че той успява да направи така, че и най-несъвършеното тяло да се чувства комфортно в неговите костюми. И понеже Русо е танцувал класически балет до 24-годишна възраст, той познава до съвършенство професията на балетния артист. Може би точно заради това, той е създал истински балетни уникати в своите постановки. Неговите костюми танцуват, още преди да са намерили своя стопанин. Всичко това ни очаква в „Аида”, където на балета е отредено доста сериозно участие. Припомняме, че Салваторе Русо е поставял спектакли в най-големите оперни театри в Италия, Европа и Америка и е работил с легендарни оперни артисти като Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска.

Оркестрирането на „Аида” е под палката на младия диригент от Италия Роберто Рега. Съзвездие от оперни гласове ще чуем в главните роли – Владислава Гарвалова в ролята на Аида във Велико Търново, а Линка Стоянова - в Русе, Стоян Даскалов ще им партнира в ролята на Радамес, Адриана Николова в ролята на Амнерис, Венцеслав Анастасов (Амонасро), Пламен Бейков (Рамфис), Стоян Стоянджов (Фараона), Теодора Чукурска ще видим в мистичната роля на Жрицата. Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе.

Билетите са на цени между 6 и 15 лева.

Предварителната продажба на билети в Русе е на

каса Опера, каса Филхармония и на касата в Канев център в РУ.

/Виж Фотогалерия/

Снимки: Държавна опера Русе

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design