ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Жива река от свобода и творчество днес за празника на НУИ-Русе

Култура
20.04.2015  |  09:14
2 186
В стопроцентова кондиция сме да направим една нова, много нестандартна арт-акция, която да впечатли русенци, заявява директорката на училището Мария ДУКАНОВА
Мария Дукановаа
Мария Дуканова

Интервю на Пламен КАЛИНОВ/вестник "Бряг"

 

Днес НУИ „Проф. Веселин Стоянов” има патронен празник. Всяка година през април учениците от най-доброто училище по изкуствата в страната показват своята творческа продукция пред русенскатапублика. Всяка година това е един своеобразен и нескончаем творчески дебют, който е като ехо на големите събития от „Мартенски музикални дни”. Задължаващпразник, в чиято следа вече 55 години се вплитат випуск след випуск-традиция, зрелост, младост и бъдеще, всичко оновакоето прави русенското училище по изкуствата място, откъдето започва Големият път към необятните възможности на световния творчески елит. А там вече има много русенци, чийто път е тръгнал точно оттук, от чиновете и репетиционните зали, от малките кабинети на опитните педагози, които ваят с търпение, любов, прецизност и много взискателност взривната вълна от таланти, заляла световните музикални и изпълнителски сцени. Този океан и неговите вълни имат памет за началото, за оня неотразим начален тласък, за мястото откъдето започва всичко. Но понеже е патронен празник и понеже към него може да се погледне от различни ъгли, реших, че няма да е удачно да се опитвам да бъда кой знае колко оригинален. И подходих към оригиналността на празника по най-добрия начин- реших да гребна чиста вода от извора, без да размътвам дъното с грубите шепи на излишното любопитство. Просто си уговорих среща с винаги отзивчивата към журналистическото ми нахалство директорка на училището Мария Дуканова. В тези напрегнати дни едва ли йбеше до интервю, но тя се съгласи, за което съм и изключително благодарен. Останалото е в нашия арт-разговор за предстоящия днес Патронен празник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов”.

 

 

 

 

 

 

 

Г-жо Дуканова, в творческия календар за 2015г., който есъгласуван и одобрен от МОН, е вплетена от първата до последната проява 55-годишнината на нашето училище по изкуствата. И понеже вие винаги правите нещо ново всеки път, каква е изненадата Ви за тазгодишния патронен празник, с какво ще го запомним в юбилейнатагодина?

         - Може да се каже, че ние вече го отбелязахме с едно предшестващо събитие. Става дума за творческата работилница (уърк-шоп) на нашия възпитаник Венцислав Богацки, художник-приложник, с изключително интересни търсения и постижения в областта на тракийската ювелирна традиция. Това момче възкресява една хилядолетна традиция, нещо, което е уникално и с което „разтърсихме”Париж на изложбата в Лувъра, където са експонирани предмети, накити и съкровища на тракийските царе от Одриското царство.На 15и 16април Венцислав Богацки направи тази дългоочаквана среща с нашите деца- не само от паралелките по изобразително изкуство, но и с всички, които искаха да участват. За това идване в Русе на Венци се бяхме договорили още при откриването на творческата му експозиция в рамките на 55-тия Международен фестивал „Мартенски музикални дни”. Обещанието беше спазено, той дойде с всичките си инструменти. 50 деца изявиха желание да работят, бяха подготвили технологично по т.н. способ „на восък” бижутата си, после заедно с Венци ги отляха, обработихаи се получи наистина един невероятен празник на художественото изящество.

         - През уикенда свършихте заключителната част от подготовкатаза най-интереснатапроява,която ни предстои-даясъпреживеем заеднона патронния празник?

         - Да, ще я направим съвместно с Центъраза неформално образование и културна дейност АЛОС. С тях имаме добро сътрудничество и артистични идеи, които отдавна осъществяваме. Наши учители са участвали в техни лекции, конференции и лектории. А тази година реализираме идеятаза т.н.„светещи фигури”, която те вече направиха в няколко училища в страната. Говорим за „светещи” предмети в пространствата около нас, но не за крушки, фенерии др. подобни светещи електрически съоръжения.Но имаме и други изненади, така чение наистина сме в стопроцентова кондиция да направим една нова, много нестандартна арт-акция днес, която, вярвам, ще впечатли нашите съграждани.

         - В Русе за първи път ще видим нещо неправено досега- това е Арт-калейдоскопът, който е своеобразен подарък за русенци от НУИ? Какво всъщност се крие зад това артистично наименование на изненадата?

         - „Калейдоскоп” е акция, с пърформанс,заедно смузикален театър,хепънинг и стрийт арт. Уъркшоп. Звучи много претенциозно, но и модерно в същото време,защото ще го направим заеднос Център АЛОСи нашите ученици, като създадем художествени инсталации на открито.Светещите предмети ще стоят в интериора на града (на Доходното здание) поне две седмици.

         - Вие сте се постарали да направите Патронния празник и изобщо 55-годишнината на училището като своеобразна каскада от събития, които следват едно след друго и се преливат в артистичните послания към Русе и към модерна Българияизобщо. Как се роди идеята затази синтетика?

         - Откровено казано, още от миналатагодина в главите ни „витае” подобна амбиция. Но като че ли сега е най-доброто време, не е само заради 55-годишнината, просто понатрупахме опит и достатъчно артистичен заряд, за да я осъществим. Децата стоят зад нея, зарядът е главно от тях. През 2014-та искахме да направим нещо подобно във връзка с приемната кампания, но не ни достигна амбицията. Добре е, че това нещо отлежа една година, огледахме го от всички възможни страни, преценихме възможностите си и днес ще видите наистина един грандиозен арт-калейдоскоп и спектакъл, който напълно подхожда на Патронния ни празник и на 55-годишнината от създаването на НУИ в Русе. На половинвековния юбилей направихме представяне на училището с грандиозен концерт, с мултимедия, с изказвания на наши известни световни имена, но това е вече експлоатирана форма, трябваше да измислим нещо ново, така стигнахме до Арт-калейдоскопа, който ще видите.

         - Припокрива ли се амбицията ви за нещо модерно с очакваната реакция на съгражданите ни, след грандиозния 50-годишен юбилей това е много задължаващо?

         -  Наистина искаме да е нещо ново и непознато, затова се решихме да го направим. Това е артистична акция в урбанизиранатаградска среда. Има специфики на провеждането, необходими бяха много внимателни оценки за възможностите, с които разполагаме и онова, което искаме да демонстрираме. Готвихме се, както вече казах, почти една година, а помощта на Център АЛОС е неоценима. Понеже сме си партнирали преди това, не беше трудно да се разберем какво точно искаме да постигнем заедно. Другото е професионално отношение, много желание-децата го имат, и, разбира се,нашата педагогическа подкрепа, нещо което в НУИ всички поколения винаги безрезервно са имали, защото иначе няма как да блесне талантът им, да се откроят техните необятни творчески възможности.

         - Какво ще представлява онова, което ни предстои да видим, да му се насладим и да го обсъждаме дълго след това, защото несъмнено Арт-калейдоскопът ще е събитие в артистичния свободен дух на Русе?

         -  Ще тръгнем с жива река– деца и  учители. Стартът, естествено,е от училище, после започваме една голяма и дълга обиколка на центъра, за да ни видят хората и да научат какво им предстои да видят, да ги накараме да се включат активно в патронния празник. В пърформанса, освен светещите предмети, за които вече стана дума, ще има и „живи” скулптури. Това ще бъдат музите-покровителки на всички видове изкуства, които се изучават в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”. Ще видите огроменпостамент, конструиран от …кашони, оцветени в подходящи цветове. Когато започне разместването на тази грамада и обръщането на кашоните, ще се съчетаят последователно всички необходими цветове, от които е сглобено логото на нашето училище, училищният знак,нашата емблема. Предвидили сме изпълнения на балетисти, музиканти, танцьори, които ще се впишат по техния си индивидуален начин в пъстротата на „Калейдоскопа”. Най-общо казано, ще видите всичко- музика, балет, танци, песни, акробатика и, разбира се, главното действащо лице- водещият на Арт-калейдоскопа. Нашето невероятно момиче Дивна ще „дирижира” цялата проява, тя умее да прави такива неща, има вече натрупан опит, много е обичана от русенци и не самоот русенци, просто избрахме напористия йталант и неподражаемата йпритегателност, за да води Патронния празник.

         - Учениците как приеха това предизвикателство, освен като игра и забава? Предполагам, че са подходили с необходимата доза сериозност и съпричастност. Това ще бъде за тях не само изпитание, но и невероятен спомен за цял живот.

         - Децата са винаги ентусиазирани. Ние имаме в това отношение наистина „желязна” традиция. Непоклатими сме, когато става дума за творческа освободеноств креативния смисъл на търсенето на Свободата по принцип. Иначе ще сме просто едно средностатистическо, а не Национално училище по изкуствата. В направата на кашоните участваха всички художници от специализираните паралелки. Децата искаха да участват на всяка цена, защото осъзнаваха, че правят нещо, което никога повече няма да имсе случи. Музикантите подходиха по същия начин. Всеки искаше да се включи със своя труд, със своята идея и своя талант в голямото шоу. След Калейдоскопа предстои Големият концерт в Доходното здание. На него вече ще се представи нашата творческа продукция,оновакоето сме учили, което можем, оновакоето ни отличава и ни прави различни и неповторими като творци и изпълнители.Хубаво е, че от музикалния конкурс в Бургас се върнахме с две първи и две трети награди, което е страхотен успех и е като подарък за патронния празник. На концерта ще преобладават български произведения. Задължително Веселин Стоянов! И на излизане от концерта, върху Доходното здание, ще се види творческият продукт на нашите ученици от специалността „Рекламна графика”- но това ще е нещо ново и доразработено на базата насъздаденото, нещокоето вече сме демонстрирали отчасти в дните на фестивала „Аз-градът”.

- Две думи като обобщение за помагачите, за хората, които „удариха едно рамо”, за да може да се случи всичко, за да я има „живата река” на празника на НУИ „ Проф. Веселин Стоянов”?

         - Задължително благодарности на Фондация „Русе-град на свободния дух”, без тяхната подкрепа едва ли можехме със собствени сили да направим Арт-калейдоскопа и цялостния облик на патронния празник.От Фондацията ни дадоха средствата, необходими за закупуване на материалите  и подготовката на костюмите за шествието. Знаете ли, те винаги са ни подавали ръка, склонни са да подкрепят нестандартните решения, да подадат ръка на нетрадиционното, това е много хубав белег за съпричастност, нещо което в много малко други градове могат да постигнат.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design