ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Кибератаки парализират света, хакерите искат откуп с биткойн

Крими
13.05.2017  |  10:02
374
Кибератака засегна компютри по целия свят и породи безпокойство сред властите и експертите по киберсигурност

Кибератака засегна компютри по целия свят и породи безпокойство сред властите и експертите по киберсигурност, предават „Франс прес" и „Ройтерс", цитирани от БНР.

Американските власти предупредиха интернет потребителите да бъдат бдителни и да не плащат, ако техните компютри бъдат атакувани от вирус, който иска откуп, за да възстанови информацията им.

Вирусът се възползва от познат в компютърните среди дефект в операционната система "Уиндоус" на "Майкрософт" и заключва файловете в заразените компютри. Хакерите искат откуп с виртуалната валута биткойн.

Противоречиви са данните за броя на засегнатите държави. Според фирмата за информационна сигурност "Касперски" е имало 45 000 атаки в 74 страни. Според друга фирма - "Аваст", са били регистрирани 75 000 атаки в 99 страни. Според трета фирма - "Форспойн", около 5 милиона заразени имейла се изпращат на всеки час.

Хакерите, както изглежда, са насочили първо атаката към Европа и когато са се обърнали към САЩ, там вече били задействани защитни механизми, твърди Ройтерс.

Този вирус може да се разпространи дори и ако човек не е отварял заразен имейл или не е кликвал върху някакъв линк, подчертава експерт. Когато вирусът влезе в компютъра или системата, няма начин някой да го спре. 
Хакерите, стоящи зад настоящата атака, все още не са поели отговорност. Това е една от най-големите подобни атаки с вирус, искащ откуп, която киберобщността е виждала някога досега, коментират още от фирми за киберсигурност.

Сред атакуваните държави е Великобритания, където хакерите прекъснаха работата на множество болници. Засегнати бяха комуникационните системи и администрацията, както и част от системите за преглед на пациенти.

Премиерът Тереза Мей коментира:
„Атаката не е насочена срещу здравната ни система, а е международна. Засегнати са много държави и организации. Националният център по киберсигурност работи в тясно сътрудничество със здравната каса, за да помогне на засегнатите организации и да защити данните на пациентите. Засега нямаме информация, че са откраднати пациентски данни".

Атакувано беше и Министерството на здравеопазването на Русия, като затова потвърди лично ресорният министър Никита Одинцов.

В Испания пострадаха телекомуникационният гигант "Телефоника" и енергийната компания "Ибердрола". Компютрите на засегнатите организации бяха блокирани от скрийншот с уведомление, че данните са криптирани и могат да бъдат възстановени само срещу откуп във виртуалната валута биткойн.

Такива вируси се появиха от Китай и Индия до САЩ и редица други страни. От "Касперски" твърдят, че засегнати са поне 74 държави. Според експерти по киберсигурност, цитирани от „Би Би Си", атаките са координирани.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design