ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Красимир Вълчев в Русе: Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя /Снимки/

Общество
08.09.2018  |  17:20
978
Още от първи клас започваме компютърно моделиране, каза образователният министър, който се срещна с педагози и синдикати от областта, и обсъди с кмета Пламен Стоилов и депутата Пламен Нунев ремонтите на учебните заведения в града
министър Красимир вълчев в Русе

 

"Министерството на образованието и науката ще финансира от догодина дейности по интереси, свързани с математически, технически и природни науки, както и обучения по компютърно моделиране още от първи клас". Това съобщи в Русе министър Красимир Вълчев след среща с директори, учители, представители на общините и синдикатите в Русенска област. "Днешните деца ще са на пазара на труда през 2060 година, когато все повече професии ще изискват дигитални умения", каза министър Вълчев. Затова трябва още от първи клас да се свърже креативността с уменията за програмиране и да бъдат подготвени дигитални създатели. През следващата година при изготвяне на държавния план прием ще се акцентира на паралелки с изучаване на математика, технически науки и професии.

 

По думите на министъра професионалното образование и дуалното обучение са важни, за да се осигурят специалисти за местната икономика. Преди новата учебна година министър Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя. "Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя", каза министърът. Той препоръча на преподавателите да положат максимални усилия за взаимодействие с родителите. По думите му въвеждането на електронни дневници ще помогне да се изгради доверие между родители и учители. Очаква се около 1000 училища да въведат електронни дневници. Училището трябва да възпитава и в толерантност,  когато учи децата на правилата на движение по пътищата, каза министърът по повод  увеличението на часовете по пътна безопасност от тази година.

 

Друг акцент в срещата с директорите на детски градини и училища бяха новите моменти в организацията на работа, дейността на екипите за обхват на децата в образователната система, преминаването към едносменен режим и обновяването на материалната база. Министър Вълчев заяви, че учебната година ще започне навсякъде, независимо от ремонтите, които се извършват в училищата. Образователният министър проведе и работна среща с кмета Пламен Стоилов и народния представител Пламен Нунев, на която присъства и началникът на РУО Росица Георгиева. На разговорите бяха обсъдени текущите проекти, които се изпълняват в град Русе с европейско финансиране. Беше представен напредъкът по изпълнението на проекта за ремонт на учебните заведения (СУ „Христо Ботев“, ПМГ „Баба Тонка“, ЦДГ „Пинокио 1“, ЦДГ „Пинокио 2“ и ЦДГ „Русалка 2“). „Община Русе ще продължи активно да работи за подобряването на образователната инфраструктура в града, за да може ученици, преподаватели и персонал да бъдат в среда, която отговаря на всички европейски стандарти“, каза Стоилов.

 

По думите му стана ясно, че в двете училища и в ЦДГ „Пинокио“ 2, дейностите следва да приключат през месец януари догодина, а ЦДГ „Пинокио 1“ ще бъде готова още този месец. По-късно министър Вълчев посети лично и ЦДГ „Русалка 2“, където връчи на директорката Снежана Никова удостоверение за въвеждане в експлоатация на детската градина, която вече е изцяло модернизирана заедно с дворното пространство и е с внедрени мерки за енергийна ефективност.  

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design