ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Леонид Решетников в Русе: В Русия малко се знае за Априлското въстание

Общество
01.05.2018  |  11:45
689
Историкът участва в Кръгла маса, посветена на 140 години от Освобождението на България от турско робство
Изпълнителният директор на организацията „Двуглав орел“ Леонид Решетников. Снимки от дискусията: Вестник "Бряг"

 

Кръгла маса, посветена на 140 години от Освобождението на България от турско робство, се състоя в Русенската библиотека. В нея участваха изпълнителният директор на организацията „Двуглав орел“ Леонид Решетников, Владимир Лавров, гл. научен сътрудник на Института по руска история, Николай Малинов, председател на НД "Русофили", археологът проф. Станислав Станилов и гл. асистент по история д-р Георги Димов.

 

Николай Малинов обяви, че в Русчушкия полк са воювали всички представители на руската династия Романови. Тъй като руско-турската война е войната с най-много доброволци, Малинов я определи като "война на духа". След това Решетников сподели, че в Русия малко се знае за приноса на българския народ към Освободителната война, за опитите за въстания и за самото Априлско въстание.

 

Той определи ролята на България като фундаментална за православната християнизация на руския народ и спомена за сакралната литература, изпращана в Русия от българските книжовни школи, както и за общите за православието светци. Тъй като в историческия му фокус попада казачеството, той сподели, че често в историческите руски документи се натъквал на български имена и открил, че много от казаците са осиновили български сирачета и са решили така да запазят родовата им памет.

 

Заедно с движението "Русофили" имат идея в два от центровете на казачеството да изградят паметници, посветени именно на този исторически факт. В изказванията на всички участници беше заявено желанието да се тълкуват правилно историческите факти.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design