ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ: Будителството срещу летаргията на съвремието

Коментар
30.10.2018  |  18:43
1 004

В първия ден от ноември прокарваме мост към битието на възрожденския дух. Тази символика присъства в празничния ни календар с духовните послания на българските възрожденски будители. Автентичността и смисълът на възрожденското будителство обаче отдавна отсъстват в делника ни. А празникът е изгубил изконния си смисъл.

Какво ли пък толкова се случва на празника на будителите? Слова, възрожденски песни, венци, цветя, поздравления, неучебен ден... Какво друго...?

Духовната летаргия на съвремието май ни пречи да се събудим и в Деня на будителството. Будителите са събуждали българската общност за самосъзнание, за национално чувство, за духовност... Нима днес нямаме нужда да бъдем будени...?

Май просто не ни се будува. По-конформистко е просто да спим.

Изключително далновиден е Ботевият символ – „Дим, дим! Под който ние българите така сладко спим“. В България хората „са пияни и заспали“. И това състояние на безпаметство, на безметежно опиянение и инертност не кара никого да страда. Както е страдал Ботев.

Няма го Ботев. Няма кой да страда. Няма кой да се мобилизира. И да впрегне усилията си, за да събуди спящите, за да стресне безразличните. Няма!

Лъжата и Демагогията днес са със статута на всепризната истина.

И повече от всякога днес ни е нужно да търсим и да преоткриваме будителите.

Защото какво означава да си „буден“ днес?

Росен ХАДЖИЕВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design