ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Ловеч: „Това е една мрачна страница от живота ни”, сподели най-възрастният мъж, жертва на комунистическия терор

Общество
26.03.2016  |  21:29
393
По-рано днес се състоя кръгла маса „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства“, организирана от Център АСЕТ с директор Мимоза Димитрова и Община Ловеч

„Това е една мрачна страница от живота ни” с болка и вълнение каза най-възрастният жив лагерник в мъченията, извършвани на това жестоко място, 92-годишният Трифон Терзийски.„Да се направи всичко възможно, за да се издирят загиналите, да им се издадат смъртни актове, както и да се открият документи, които да доказват, че лагерът край Ловеч е съществувал” призова бившият лагерник Кольо Вутов от с. Торос. Също така изказа съмнение, че жертвите на терора са били 151, като толкова според него са умирали на седмица.

„Тези, които са били измъчвани, Господ да им даде небесно царство, вечна радост, щастие и блажен вечен живот”, това бе част от панахидата, която отслужи ловчанския митрополит Гавриил на мястото на бившия лагер за мъчения пред десетки граждани, политици и журналисти.

Шествието тръгна от центъра на града и продължи до лагера „Слънчев бряг” край Ловеч. Негов организатор е Съюзът на демократичните сили. В него се включиха  двамата заместник-председатели на Народното събраниеДимитър Главчев и Иван Иванов, а също така и председателят на СДС Божидар Лукарски, който е и министър на икономиката.

 По-рано днес се състоя кръгла маса „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства“, организирана от Център АСЕТ с  директор Мимоза Димитрова и Община Ловеч. В препълнената зала на дом Преслав“ за първи път не само в Ловеч, а и страната, се говори за травмите и раните от научна гледна точа, като се изтъкнаха механизмите за преодоляване.

„Светът се променя пред очите ни с бързи стъпки. Промените са разнородни. Преживяхме атентат и в Брюксел, но имаме и концерт на „Ролинг стоунс“ в Куба. Нашият дял в промените нека бъде положителен, да потърсим общите места, върху които можем да пишем обективната истина.“ Това се изтъкна в откриващото форума слово на Корнелия Маринова, която бе домакин на срещата.

Във форума участваха Димитър Главчев, зам. председател на НС, Иван Иванов, психолог, зам. председател на НС,  Ана Лулева, историк, Мимоза Димитрова, психоаналитик и директор на Център АСЕТ, Христо Христов, журналист, сайтове desebg.com и pametbg.com, Димитър Димов, социален антрополог в Института за изследване на близкото минало, Иван Семков, лагерист, деец на БЗНС и депутат във ВНС, кинорежисьорите Стойчо Шишков и Иван Терзиев, Евтим Костадинов от Комисията по досиетата.

Присъстваха и депутати, министри, областни управители, заместник-кметове на Община Ловеч и общински съветници, представители на Комисията по досиетатаИнститут за дясна политика, Съюза на репресираните с председател Лили Друмева, медийни съветници, парламентарни секретари, много граждани.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design