ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

МВР Русе: Намаляват телефонните измами в Русенско

Общество
11.07.2018  |  16:28
388
Нова листовка ще предупреждава гражданите как да реагират, за да не стават жертва на тези престъпления
На брифинг днес комисар Илиян Енчев ( в средата) съобщи, че за 6 месеца са регистрирани 28 телефонни измами

Намаляват регистрираните телефонни измами през първите 6 месеца на годината, съобщиха от МВР днес на брифинг в полицията. В резултат на ефективните действия на криминалистите през изтеклото полугодие са били предотвратени щети на гражданите за над 50 000 лева и са възстановени суми на обща стойност около 20 000 лв.  Освен това с активното участие на русенските служители, работещи съвместно с колегите си от ГД “Национална полиция“ и други областни дирекции в страната, са реализирани и редица успешни операции по задържане на телефонни измамници, извършващи престъпленията и в други региони.

През 2018 г  в Русенско са регистрирани  28 измами, спрямо 37 за същия период на 2017 г., заяви комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“. Той коментира, че измамниците са вербално агресивни и арогантни и така успяват да сплашват жертвите си, които иначе са добре запознати, че не трябва да дават пари.

Подходът с пространните обяснителни брошури за предупреждение на гражданите не е ефективен, каза комисар Енчев. Хората губят интерес да прочетат докрай текста, а пък самите измамници ловко използват буквално текста на брошурите, когато се представят за полицаи и изискват парите от жертвите при мнима полицейска операция. Затова ще бъде изработена нова листовка, в малък формат, касаеща телефонните измами. На едната страна има изписано кратко и ясно предупреждение „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!“, а на другата страна няколко указания към хората какво трябва да направят, за да не стават жертва на тези престъпления.

Листовката ще се разпространявана на гражданите от служителите, както и чрез съдействието на местната власт, особено в по-малките населени места.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design