ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Над 500 оръжейници блокираха Дунав мост

Общество
10.08.2017  |  17:26
537
Искаме да запазим работните си места, да се борим за децата си и за семействата си, да си изкарваме прехраната по честен начин, заявиха участници
снимка: БРЯГ

Над 500 работници от военния завод "Дунарит" блокираха за минути движението пред Дунав мост. Те се събраха на мирен протест, за да изразят негодуването си срещу започналата процедура  за отнемане на всички лицензии на военния комбинат. Министърът на икономиката Емил Караниколов пристигна в града, за да успокои работниците и да ги увери,че предприятието ще работи.

 

Малко преди 13 часа автобуси докараха работниците пред граничния пункт. Стотици хора затвориха за минути пътните платна в кръговото и се събраха в зелената площ. Те излязоха защото съдбата на стотици семейства зависи от работата на военния завод. Отнемането на лицензите може да остави над 1300 човека без работа, затова те се вдигнаха в защита на предприятието. "Искаме да запазим работните си места, да се борим за децата си и за семействата си, да си изкарваме прехраната по честен начин", заяви млада жена. Друга пък с  мъка обясни,че целият й жизнен път е свързан с "Дунарит". "За мене това означава 30 години от живота ми, аз съм работила 31 години в това предприятие, затова не мога да допусна да бъде затворено", каза работничката.

 

Припомняме, че разследване на спецпрокуратурата срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев е причина МВР да започне процедура за отнемане на разрешителните на "Дунарит". Днес обаче той подаде оставка. Пред събралите се работници синдикалният лидер на КНСБ в завода  Диана Георгиева обясни,че като обвиняем, той няма право да бъде директор и заради това се отнемат лицензите за работа, транспорт и съхранение на специална продукция на завода. Тя обаче допълни,че директорът е постъпил като добър управленец, за да запази фирмата. Както вече "Бряг" писа, предприятието е с печалба от миналата година над 26 милиона лева. Ако бъде затворено, не само стотици хора ще останат без работа, но и ще се плащат милиони неустойки по  неизпълнени поръчки. А "Дунарит" работи основно за фирми от НАТО и САЩ.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design