ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Наградата на „Бряг“ отиде в Казахстан

Общество
29.08.2017  |  09:15
1 143
"Война на гласовете" определи двете най-престижни награди на „Речни ноти“
Мира Пуйкова получи отличие в раздел "Поп музика" Снимки: Тамара Спасова Цветомир Цветанов

 

Международният фестивал-конкурс с нов раздел за изпълнители на арии и музика от мюзикъли и филми, и многобройното участие на изпълнители от Русе

 

Пламенка АНГЕЛОВА

 

Равносметката за Русе

 

Как се представи Русе на тазгодишното издание на "Речни ноти"?  Кристина Баракова - с първо място, Мартин Сиромахов с второ място и Мира Пуйкова с трето място в раздел "Поп музика". Всички те са от ВГ „Слънце". В раздел "Филмова музика" дуетът Марина и Михаил завоюва второ място. В същата категория Михаил Петров и Натали спечелиха вторите места. Те са възпитаници на Наталия Константинова. Димана Дончева в четвърта възрастова група остана с четвъртата награда и само 5 стотни я разделиха от стипендията на МОН, макар че втория ден получи много по-високи оценки от конкурентката си.

 

„Речни ноти“ в Тутракан завърши в събота, 26 август, с гладиаторска битка за двете големи награди - Гран При и Наградата на кмета. В оспорвано надпяване се изправиха носителите на първа, втора и трета награда от различните раздели и възрастови групи, за да убедят журито кой е най-заслужил да получи приза. Преди това обаче всички изпълнители трябваше да изпеят по две песни в двата състезателни дни, а в новия раздел „Арии и музика от мюзикъли и филми“ - по една, а  компетентното жури ги оцени подобаващо. Певецът и преподавател в Националната музикална академия Владо Димов, д-р Нели Маринкова - преподавател в НБУ и НМУ „Любомир Пипков“, Николай Текелиев - журналист в БНТ,   Карлъгаш Абдикаримова - заслужил деятел на изкуствата от Казахстан, Петя Василева - зам.-кмет на Тутракан, Димчо Рубчев - диригент на Биг Бенд Русе, под мъдрото председателство на композитора Хайгашод Агасян, оценяваха певците явно по десетобалната система. Два дни деца и родители се вълнуваха, в гримьорните се подготвяха най-красивите сценични тоалети, трескаво се записваха точките от гласуването, които журито показваше след всяко пето изпълнение. Градът живееше с фестивала, а читалищният салон от сутрин до вечер се пълнеше с песните на България, Румъния, Казахстан и Чехия.

 

В събота вечерта в Амфитеатъра в Крайдунавския парк  бе тържествената гала. Тя започна с награждаване на изпълнителите, които вече знаеха класирането. Дипломи, статуетки и много предметни награди получиха талантливите певци.

 

Но преди това имаше изненада. Конкурсът „Речни ноти“ в лицето на неговия директор Доротея Бальовска бе награден със Златна звезда  за прилагане на „Форма за явно гласуване“. Директорът на Facebook групата „Конкурсите за млади изпълнители /Contests for young performers“ Илия Симеонов обяви, че след проведеното национално допитване, официално връчва приз "В подкрепа на явното гласуване“ и символичен сертификат „Ние вярваме във вас“. Тутраканският конкурс е първият, който получава такава награда за прозрачност и явно гласуване.

 

 

Театърът тръпнеше от предстоящата последна битка. Наградените отново трябваше да покажат кой от най-добрите е най-добър.

Очакваха ги отново песни, отново аплодисменти, отново нови вълнения!  Започна “Война на гласовете“, която в крайна сметка  завърши с Гран При за Аруслан Толъбекул от Казахстан, а Специалната награда на кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов отиде при Сесил Сабри от Търговище,  която съвсем скоро се завърна от Беларус с Гран При от „Славянски базар“. Финалът бе късно вечерта - на сцената излязоха всички изпълнители, много усмивки, нови приятелства, прегръдки, снимки за спомен, илюминации, на фона на Химна на фестивала по музика на Хайгашод Агасян.

 

16-ия фестивал ще запомним с новия раздел за изпълнители на арии и музика от мюзикъли и филми; с наградата "Златна звезда" за конкурс с явно гласуване; с изключително оспорваната надпревара  в четвърта възрастова група, където тридесет млади дарования се състезаваха за заветните три първи места, които им дават право на  парична стипендия от МОН и, разбира се, с многобройното участие на изпълнители от Русе.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design