ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Намалиха глобата на „Монтюпе“ от 300 на 100 хиляди, вижте защо

Общество
13.06.2018  |  14:29
380
Решението на Административния съд е окончателно

 

Административният съд в Русе намали наложената на "Монтюпе" глоба от 300 на 100 хиляди лева. Санкцията от 300 000 беше наложена от РИОСВ за констатирано замърсяване на въздуха и потвърдена от Районния съд. Административният обаче смята, че не са съобразени "безспорно установени факти, имащи характер на смекчаващи обстоятелства".

 

От Административния съд ги посочват: "Постъпил е сигнал от граждани само от една точка в града, а проверяващите категорично свидетелстват, че са усетили специфичната миризма едва в непосредствена близост до предприятието. Тези факти свидетелстват за много по-ограничено разпространение на неорганизирано изпускани емисии, в сравнение със сходни случаи, предмет на разглеждане по други наказателно-административни дела между същите страни".

 

Съдът приема, че смекчаващи са и обстоятелствата "за предприети от жалбоподателя действия, свързани с депозирано искане за преценка на необходимостта от извършване на ОВОС за подобряване и усъвършенстване на производствения процес и работната среда, с цел предотвратяване на замърсявания на атмосферния въздух включително и намаляване и преустановяване на неорганизираното изпускане на емисии".

 

Съдът намира, че наложените санкции на дружеството в предходни случаи на нарушаване на екологичното законодателство оказват целения от законодателя предупре­дителен и възпитателен ефект за предотвратяване и преустановяване на административни нарушения. Ето защо касационният състав приема, че наложената от наказващия орган санкция е определена в нарушение на правилата на чл.27, ал.3 ЗАНН и следва да бъде намалена до размер под средния и над законоустановения минимум.

 

С тези съображения касационната инстанция намира, че решението на Районен съд – Русе е неправилно поради нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено, а наказателното постановление – изменено, като наложената имуществена санкция бъде намалена на 100 000 лв. Решението е окончателно. Снимка: Архив

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design