ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Научен форум събра в Плевен водещи ендокринолози

Здраве
13.03.2018  |  15:17
620
В лекционния курс на срещата се включиха близо 100 лекари
Снимка: УМБАЛ „Д-р Георги Странски”

За шеста поредна година инициативата „Плевенски ендокринни дни” на Клиниката по ендокринология към Университетската болница „Д-р Георги Странски” събра водещи ендокринолози от цялата страна. Официалното откриване бе в Панорама „Плевенска епопея 1877“, защото научният форум бе посветен на 140 години от Освобождението на България. Беше отбелязана и 40-ата годишнина от основаването на Клиниката по ендокринология, съобщиха от здравното заведение.

Основната тема на научната среща бе „Диабет, ендокринология и метаболизъм” с лектори видни български професори, преподаватели и изследователи. В лекционния курс се включиха близо 100 лекари - специалисти и специализанти, ендокринолози и кардиолози от Северозападна и централна Северна България.

Основните научни тематики на форума бяха разделени в четири сесии. Първата сесия отдели специално внимание на нарушения в сърдечносъдовата система при затлъстяване и Тип 2 захарен диабет, с които се обяснява високата честота на сърдечносъдови усложнения и смърт при пациентите с посочените заболявания.

Във втората научна сесия бяха разгледани метаболитните нарушения при затлъстяването. Лектори бяха академични имена, които често гостуват като лектори по проблематиката у нас и в чужбина.

Третата сесия „Приемственост в медицината” представляваше символичен мост на академична приемственост между учители и ученици. В нея участваха учители, поставили основите на дадено научно търсене, и техните ученици, продължаващи изследванията в същата област. Тук лекторите предоставиха надграждащи знания, което дава възможност да се затвърждава приемствената връзка в науката „Ендокринология”.

Четвъртата сесия беше „Споделяне на клиничен опит”. Лекторите в нея представиха резултатите от свои клинични наблюдения на клинични случаи, които са казуистични и повдигнаха много въпроси за научна дискусия с гостуващите лектори.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design