ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Невиждан детски купон в Русе! /Снимки/

Общество
13.05.2018  |  09:39
1 536
В шествие-спектакъл 600 деца и техните учители глаголиха в един глас, със специално направени за случая сценични костюми пресъздадоха старинни български ритуали и сюжети от наши, и европейски приказки
Русе спектакъл шествие

 

В невиждано шествие-спектакъл се включиха вчера 600 деца и техните педагози от всички детски градини на територията на община Русе. То беше под наслов "Колоритна. Единствена. Българска Европа на  децата" и беше  поведено от азбуката, знанието и символите на книжовността, следвано от непреходните завети на хановете и древните ни предци.

 

В специално изработени за спектакъла костюми, децата и учителите им пресъздадоха старинни български ритуали и сюжети от наши и европейски приказки. Шествието беше посветено на Обединена Европа и трябваше да се проведе на 6 май, но както вече е известно, лошото време тогава го отложи.  

 

За първи път в България в предучилищните групи на детските градини в Русе започна  изучаване на посланието на глаголицата - най-древната писменост по нашите земи, което 600-те участници и техните учители рецитираха  в един глас на централния площад в Русе. Това беше насочено да подчертае безценния български принос в обединена Европа - единствената в света "говореща" азбука - глаголицата, която представлява могъщо познание и философия за живот.

 

Децата глаголиха на съвременен език, а част от тях  и на старобългарски.  Отношението към едно от най-важните исторически паметници - първата писменост на българите става фокус в неформалното образование, което навлиза в предучилищната подготовка чрез допълнителни занимания с децата в нестандартна среда и иновативни техники за учене чрез игра.

 

За първи път в годишното представяне на детските градини в Русе участват и представителни групи от детските заведения в малките населени места на общината. Новият подход към иновативните учебни практики се възприема от всички директори и педагогически екипи, които днес застанаха редом до своите възпитаници и наравно с тях се забавляваха в играта, чрез която учиха за Европа и глаголиха за България.

 

С какво България издига европейските ценности, как българският колорит  добавя стойност в обединеното европейско семейство и защо гордостта да сме българи е равна по сила на самочувствието да сме граждани на Европа, показаха участниците.

 

Шествието-спектакъл "Колоритна .Единствена. Българска Европа на  децата" е част от календара на Община Русе със събития, посветени на председателството на България на СЕ, на наскоро Деня на Европа и предстоящия празник на българската просвета, култура и на славянската писменост. То се осъществи с творческата подкрепа и хореография на Парти клуб "Веселяците" и на 50 доброволци от Общински младежки дом Русе, уточниха от Общината.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design