ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Новите телефонни измамници са между 14 и 20-годишни

Общество
14.04.2017  |  01:14
2 438
Ветовските лъжци са евангелисти и не възприемат деянията си като престъпления, заяви Николай Кожухаров
За телефонните измамници от Ветово измамата е по-скоро сделка и начин на препитание, обясни Николай Кожухаров - началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОД на МВР /вдясно/ Снимка: Авторът

Ренета МИНКОВА

 

 

На възраст между 14 и 20 години е новото поколение телефонни измамници. Те нямат осъдителни присъди и първите им наказания са занижени заради младата им възраст. Това заяви вчера на пресконференция в Русе гл. инспектор Николай Кожухаров - началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОД на МВР.

Той добави, че телефонните измамници от Ветово са силно вярващи християни евангелисти и редовно ходят на църква. Те обаче не приемат измамата като престъпление, а по-скоро като сделка и начин на препитание. Според тях, кражбата е грях и престъпление, но не и телефонната измама, с която измъкват парите на възрастни хора.

По-старият контингент измамници, които са многократно осъждани, вече по-рядко се проявяват. Те са по-скоро в ролята на съветници и помагачи на младите. Помагат им да си осигурят сим карти, от които да звънят, обясни Кожухаров. Законът към момента позволява някой да притежава и над 40 000 сим карти. Те се регистрират основно на фирми. "Имали сме и лица, които са с по 14-15 000 карти на един оператор. Те са предплатени и притежанието им не е престъпление, нито административно нарушение.  Разпространяват се навсякъде, дори и по интернет. Регистрирането на тези сим карти наистина е проблем. Регистрират се на едно име, а ги ползват други хора. Телефоните пък са предимно втора употреба, по 5-6 лева единия", каза още шефът на криминалния отдел. Той работи от 2005 години по тези измами, като най-големият им бум в областта е бил през 2012 година. "Тогава задържахме "д-р Кожухаров" след 17 измами и той се оказа жител на Ветово. Сега е осъден и пуснат под домашен арест", заяви още Кожухаров.

Той обясни, че тъй като измамниците са вярващи, по празници се възпират. Заради пътуванията обаче , могат пак да използват схемата с претърпяна катастрофа. Много актуална е в момента и схемата със специализирани полицейски операции. Първо се обажда един и съобщава за операция на крак, или произшествие, след това "полицейски инспектор", "комисар" или друг полицай. Те убеждават жертвата да участва в провеждането на тази операция. "Заявявам най-категорично, че полицията не работи по този начин. Всякакво обаждане на стационарен, или мобилен телефон, по който се искат пари, е опит за телефонна измама", каза той. Същото важи и за гилдията на преводачите, тъй като тази година е имало зачестени опити за измама. Там предимно искат закупуване на ваучери. "Ако искаме да предотвратим телефонна измама, това става персонално от служител, който се легитимира със служебна карта, или значка, или пък е униформен. Представя се и обяснява за какво е на мястото", допълни Николай Кожухаров.

Началникът на русенската полиция старши комисар Теодор Атанасов заяви, че напоследък се спекулира с неговото име. Измамниците използват името ми, за да подведат служителите на различни институции за осигуряване на преводач. На този етап няма осъществена такава измама, но има около 5 - 6 случая за последните няколко месеца. Основно измамниците търсят държавни институции, които правят преводачески услуги.

Теодор Атанасов добави, че в Главна дирекция "Национална полиция" е сформиран сектор "Измами", а в нашата дирекция е създадена група "Противодействие на телефонните измами". В нея са назначени двама души, като има тенденция трима служители да работят по тази линия.

"Лицата се осъждат, излежават присъдите си и след това пак продължават. Това при тях е начин на живот. Не са малко случаите, в които от затвора продължават да се занимават с дейността. Тези случаи са разрешени. Има задържани по време на извършване на измама в затвора, колкото и парадоксално да звучи. Става дума за затворите в Белене и София", добави комисар Атанасов. 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design