ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Областният управител на Плевен Мирослав Петров: Отговорност на всеки от нас е да превърнем първото българско председателство на Съвета на ЕС в наша обща кауза

Общество
12.10.2017  |  14:59
345

„Отговорност на всеки от нас е да превърнем първото българско председателство на Съвета на ЕС в наша обща кауза. Можем да допринесем за представянето на България по начина, по който страната ни заслужава.”

Това заяви областният управител на Плевен Мирослав Петров при откриването на информационна среща в град Пордим тази седмица, посветена на 10 години от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на страната ни на Съвет на ЕС. Като ключов момент от интегрирането на България в ЕС губернаторът определи първото ротационно председателство на Съвета и подчерта, че това е възможност държавата да покаже способностите си да бъде балансьор, да търси консенсус и разбирателство в работата на страните членки в рамките на заседанията на Съвета на ЕС.

Като домакин на срещата кметът на община Пордим Детелин Василев посочи, че поемането на председателството на Съвета на ЕС от България е изключително важна тема, която обаче изисква прецизност и точност при представянето й. Затова той благодари на областния управител и екипа на областната администрация за провеждането на информационната среща в гр. Пордим.

„Председателството създава условия за по-активна гражданска дискусия по европейски теми в страната председател, за изграждане на партньорства и обмен на идеи. То обаче не извежда българските национални приоритети като общоевропейски. Ето защо не бива да натоварваме ротационното председателство на Съвета на ЕС от нашата страна с прекалено големи и най-вече нереалистични очаквания”, подчерта Мирослав Петров. Той акцентира върху това, че в дългосрочен план успешното българско председателство ще издигне имиджа на страната, ще спомогне за повишаване на доверието към България, което ще се отрази положително както върху чуждестранните инвестиции, така и в останалите сфери на културния и обществено-икономически живот на страната.

Областният управител Мирослав Петров даде възможност и на своя заместник Татяна Божинова да представи основните акценти, касаещи предстоящото председателство на Съвета на ЕС, след което всички присъстващи имаха възможност да зададат своите въпроси и да изкажат мнение по темата. На срещата присъстваха представители на различни сфери – образование, култура, социални дейности, местна власт и администрация, бизнес.

Във втория модул от информационното събитие възпитаниците на средното училище по хореография „Св. Св. Кирил и Методий” в Пордим очароваха хората с многообразието на българския фолклор и с изпълненията си показаха съществения принос на България в културното наследство на Европа.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design