ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Обявиха победителите във видеоконкурса „Моите будители” на Математическата в Русе

Общество
02.11.2016  |  20:10
682
Първо място спечели клипът на екип „Revinton” - Асен Пенчев, Денислав Недев, Диан Дончев и Димитър Попов от 12 клас

Днес в Аулата на ПМГ „Баба Тонка се състоя официалната церемония по връчването на наградите от конкурса за кратък филм на тема „Моите будители”.  Надпреварата между креативните проекти и идеи за  филми, посветени на духовността,  вече има трето издание  и по думите на организаторите от Фонд „Математика на бъдещето” набира все по-голяма популярност сред учениците на елитното русенско училище.

 

За наградите се състезават само ученици от ПМГ „Баба Тонка”. В надпреварата тази есен участваха 8 клипа, заснети с мобилен телефон, фотоапарат, таблет или камера. По регламент творбите са не по-дълги от 180 секунди. Предварително за желаещите да участват в конкурса бяха оповестени техническите параметри и форматите за  работа на творческите колективи. Всички продукции вече са качени в YouTube канала на ПМГ „Баба Тонка”.

 

Най-напред да изредим смелчаците, които решиха да се пробват в това наистина много интересно и вълнуващо състезание: Гергана Стойчева и Мартина Пенчева - ученички от 6 "а" клас; Виктория Пенчева - ученичка от 9 "б" клас; Виктор Топоров и Преслав Ченков - ученици от 10 "в" клас; Ралица Димитрова - ученичка от 8 "д" клас; Тонина Такова - ученичка от 12 "д" клас; Асен Пенчев, Денислав Недев, Диан Дончев и Димитър Попов - ученици от 12 "а" клас; Никол Иванова и Росена Христова - ученици от 10 "а" клас и Калоян Димов - ученик от 10 "в" клас.

 

Всички ленти са ярка демонстрация на това, че младото поколение може да мисли креативно, да има свой особен поглед към съвремието и което е особено важно - децата демонстрират в своите кратки филмови находки невероятно уважение към родния си град Русе. Като цяло и 8-те филма, участващи в конкурса, предлагат полет на мисълта, извисяване над делничното и злободневното ни присъствие в живота, интересен ракурс към темата за будителите и тяхното място в настоящето на съвременна България.

 

Журито, което оценяваше филмите в конкурса „Моите будители” бе в състав: Иван Иванов – председател на Обществения съвет към Фонд „Математика на бъдещето”, Маргарита Трифонова – гл. редактор на вестник „Бряг” и Деян Маринов–оператор от БНТ.

 

Големите победители в конкурса с Първа награда (150 лв.) са момчетата от творческия колектив "Revinton", затова нека да ги споменем отново: Асен, Денислав, Диан и Димитър Попов. Филмът им впечатлява с контрастите между онова, което имаме като спомен за будителите и техните десетки паметници в Русе, графитите  от фасадите, изобразяващи поборниците на българската свобода и идеолозите на национално-освободителното ни движение (Ботев, Раковски, Левски) и третата гледна точка - остротата на проблема с отчуждението от примера на будителите-захвърлени отпадъци, грозни гледки от парковете и обществените места в иначе красивия ни град.

 

Второто място спечели клипът „България над всичко” на Виктор Топоров и Преслав Ченков - ученици от 10 "в" клас. На третото място журито класира лентата „Народе” на Калоян Димов. От миналата учебна година 2015/2016 та беше учредена и награда на публиката. Със съдействието на Ученическия съвет към ПМГ „Баба Тонка”, в гласуването се включиха 404 ученици на гимназията. 88 гласа бяха дадени за фаворитите Никол Иванова и Росена Христова от 10 „а” клас.

 

Състезанието между лентите на учениците има за цел да фокусира вниманието на младите хора в духовния прочит на съвремието, да ги накара по интересен и увлекателен за тях начин да претворят в кратко съдържание своето отношение  към съвременните будители. Разбира се, за всичко това са необходими доста качества, като умение да се подреди определен сценарий, текстът да бъде  синхронизиран с времетраенето на филма, да има нова, оригинална и креативна визия към съвременните послания на сегашните будители, които могат да бъдат от всички области на живота, дори и да са на пръв поглед обикновени наши съграждани с малко познати или популярни професии.

 

След бурните овации и високия градус на настроението в актовата зала на гимназията, дойде ред и на общата снимка за спомен от творческото събитие. Преди да застанат пред обектива на камерите и фотоапаратите,  председателят на Обществения съвет към Фонд „Математика на бъдещето” Иван Иванов се обърна към аудиторията: „ На добър час в живота оттук-нататък. На всички в залата пожелавам да не се отказват от участие в състезание, което искат да спечелят. Винаги има победители и губещи, но печелим всички ние и заразата на успеха и по-силна от всички доводи, които могат да ни разколебаят. Затова и догодина пак ще има конкурс, мислете за състезанието и направете още по-хубави филми от тези прекрасни ленти, които видяхме в третото издание на съревнованието”.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design