ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Отборът на ОУ „Любен Каравелов“ победи във викторина за жените в историята на Русе

Общество
11.06.2019  |  17:21
426
В напрегнатата надпревара участваха общо 5 отбора на русенски училища

Отборът на основно училище „Любен Каравелов“ спечели първо място на викторината със състезателен характер, посветена на жените в историята на Русе, която се проведе днес, 11 юни 2019 г. в Историческия музей, организирана от сдружение „Европейски пространства 21“.

В напрегнатата надпревара участваха общо 5 отбора на русенски училища. На второ място се класира СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Третото място заеха участниците от ОУ „Ангел Кънчев“. Четвърти се класираха от ОУ „Иван Вазов“, а пети - ОУ „Васил Априлов“.

Първоначално участниците мериха сили и информираност в четири състезателни кръга по теми, свързани с вдъхновяващи образи и места на памет в Русе, представящи женския принос в общественото развитие. Във визуален кръг разпознаваха образи на известни жени, а в музикален - звезди на поп музиката. При почти равни сили на първите три отбора, допълнителният пети кръг с въпроси реши окончателното класиране.

Победителите получиха като награди ваучери за книги от известна верига книжарници. Специални награди осигури и музеят в Русе - най-новите книжни издания за местната история, архитектура и култура.

По време на събитието в музея бе експонирана и мобилна изложба, посветена на жените в историята на Русе. Тя вече гостува на осем училища в града по време на занятия с участието на близо 450 средношколци. 15 постера превеждат учениците през историческото време от края на ХIХ век в България, когато дамите са устоявали правата си в консервативното общество, до времето на демократичните процеси в края на миналия век.

Инициативите са част от проекта „Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“ на Сдружение „Европейски пространства 21“. Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с  Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design