ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Пет триизмерни рисунки в центъра на Русе изобразяват волейболната мечта

Общество
14.09.2018  |  10:55
531
Изработени са от 8 художници, разположени са на площад „Свобода“

Международният фестивал на уличното изкуство „3D – Ас & Гейм на паважа в града – домакин“, посветен на Световното първенство по волейбол,  вчера беше закрит. В него взеха участие   8 художници от Италия, Сърбия, Мексико и България, които изработиха пет триизмерни рисунки и представиха своя поглед на волейболна тематика.

Художниците Вера Бугати и Фабио Феделе от Италия, Тадео Мендоса от Мексико, Браниша Джорджевич и Зоран Миличевич от Сърбия, Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева от България получиха грамоти и купи от директора на дирекция „Култура и образование“  Ирена Петрова. Участниците няколко дни твориха върху специални линолеуми, разположени на пет места на пл. „Свобода“, като създадоха вълнуващи превъплъщения на волейболната топка, на играта волейбол, на мисленето и мечтите за волейбол, на звезди от съвременния волейболен терен, както и провокиращи абстрактни решения като естествен щрих от свободния дух на твореца.

Вера Бугати и Фабио Феделе от Италия работиха в екип и сътвориха едно истинско преживяване на летенето към спорта, въплитайки посланието с един от достолепните символи на Русе – Доходното здание, като 3D – картината им се нарича „Спортът дава криле за бъдещето“. Тадео Мендоса от далечно Мексико създаде в 3D-ракурси настроението на града-домакин Русе, наречено „История и спорт“. Браниша Джорджевич и Зоран Милевич от Сърбия – двама забележителни художници, също работиха в екип и през цялото време изследваха волейболната еуфория в Русе. В тяхната 3D-творба, представляваща слънчеви очила и наречена „Спортът разбива границите“, са уловени силуети от архитектурните символи на крайдунавския град. Българските участници Невена Лефтерова и Евгения Лефтерова пресъздадоха играта на звездното либеро на българския национален отбор по волейбол Теодор Салпаров в рисунката „Влез в играта“, а Нина Ковачева озаглави своето вдъхновяващо творение „Малкият екран с големите мечти“.

Организатори на събитието са Община Русе, Сдружение за изкуство „Арт Юнивърс“ и фондация „Русе-град на свободния дух“.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design