ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Петък 13-ти е!

Общество
13.10.2017  |  09:23
325

Петък 13-ти често се приема за фатален ден, въпреки че липсват конкретни доказателства за недвусмислената негативност на тази комбинация.

Предполага се, че поверието за фаталност на деня идва от погрома над Темплиерския орден, разказва пред Дарик историкът Женя Жекова. Орденът възниква през 1119 г. във връзка с Първия кръстоносен поход. Постепенно той се разраства и към XIV век темплиерите успяват да създадат държава в държавата. Рицарите започват да събират в ръцете си прекалено много власт и пари и да дават заеми на благородници. Такъв заем взел и френският император Филип IV Хубави. След като разбрал, че не може да го изплати, решил да ликвидира ордена на рицарите темплиери. Така се стига до петъчния 13 октомври 1307 г., когато в ранните зори рицарите са изловени в домовете си и в бързи процеси темплиерите са осъдени и избити, обяснява Женя Жекова.

 

Тринайсет любопитни факта за петък 13-ти

 1. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия", но според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им.

 

2. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

 

3. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

 

4. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.

 

 5. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

 

6. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

 

7. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.

 

8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата – 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

 

9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

 

10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

 

11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

 

12. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

 

13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design