ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Плевен: Даряват импланти на жени с рак на гърдата

Здраве
13.03.2012  |  16:12
821
Инициативата е на Фондация Св. Иван Рилски в Плевен, средства ще се набират и на благотворителен бал

Благотворителен бал с цел набиране на средства за силиконови импланти за жени с карцином на гърдата организира за Първа пролет в Плевен фондация „Св.Иван Рилски”. Балът ще се проведе на 22 март в шоурума на „Форд Мото-Пфое” от 19 ч.

Новината съобщи за медиите д-р Елиза Георгиева, управляващ съдружник в МБАЛ и ДКЦ „Свети Панталеймон”, както и в „Прометей ЕА” ООД. Тя и инж. Мария Кръстева са учредителите и на фондацията, чиято цел е да помага на жени, претърпели операции от рак на гърдата. На срещата освен д-р Георгиева и инж. Кръстева присъстваха още Петя Василева, председател на женското дружество на ПП ГЕРБ, и психологът на фондацията Илиян Илиев. Д-р Георгиева сподели, че от години се занимава с диагностика на млечната жлеза и като специалист е от щастливците, защото в болницата освен ехограф със софтуер за гърда и добър мамограф вече разполагат и с антена за диагностика на млечна жлеза за ядрено-магнитния резонанс. „Това е най-точната диагностика. Апаратът ни е последно поколение, който съществува в България. През тези години, в които се занимавам с образна диагностика на млечна жлеза, съм се срещала с много човешки съдби”, разказа д-р Георгиева. Според инж.Мария Кръстева, която преди три години е успяла да пребори коварното заболяване, един от първите въпроси, който си задава една жена, когато чуе страшната диагноза, е не дали ще е жива, а как ще живее без гърда. Другият проблем на дневен ред е опадането на косата след тежката химиотерапия. Така се родила идеята за създаване на фондация „Св. Иван Рилски”, която да помага именно на жени с рак на гърдата. Кръгът е затворен, като за това заслуга има и онкохирургът д-р Румен Стоянов. Десетки дами от цялата страна са се доверили на екипа и ги търсят за операция на карцином на гърдата. В момента в страната в повечето случаи операциите са радикални и се отстранява цялата гърда, при което се губи и красотата на женското тяло. „Стресът от това за жените е огромен, защото те чувстват не само дискомфорт от факта, че нямат гърда. Затова с една операция ще се отстранява образуванието, но и ще се поставя имплантът. Това разбира се, няма да е възможно при всички пациентки, защото има редица медицински критерии, които се взимат под внимание. Крайното решение ще е на специализирана комисия“, обясни д-р Георгиева. На пресконференцията стана ясно още, че фондация „Св. Иван Рилски” е регистрирана със стопанска дейност, за да може да се набират достатъчно средства. Силиконовият имплант е скъпо удоволствие, затова учредителите ще развиват и стопанска дейност, но и ще разчитат на дарители. Вече са проведени доста разговори и намерени съмишленици. Някои от тях дори вече са купили от благотворителните куверти. Разчитаме, че всички хора с добри сърца ще се отзоват на поканата ни и ще направим първата стъпка към доброто, каза д-р Георгиева. Тя обясни, че датата за благотворителното събитие също не е избрана случайно - надеждата е, че както се събужда природата с пролетта, така ще се събуди и доброто в хората.

Екипът на Фондация „Св.Иван Рилски” очаква по време на бала да събере първоначален капитал, за да стартира дейността в помощ на българските жени. Инж. Мария Кръстева спомена и ужасяващата статистика, според който всяка осма жена у нас има рак на гърдата. От "Св.Иван Рилски"  имат и друга идея. Преди време съпругът на д-р Георгиева, анестезиологът д-р Йордан Георгиев, е създал мобилен кабинет за стоматологична помощ в малките населени места, която дейност трябва да стартира до броени дни. ”Трагично е, че нашите баби и дядовци нямат зъби, а с пенсия от 100 лева няма как да си позволят протеза. От там те няма как да дъвчат правилно, да смилат храната си, а от там идват и други проблеми. Затова МБАЛ „Св. Панталеймон” закупи линейка и два стоматологични стола. Намерили сме и стоматолог. Ще покриваме и зъбните протези на тези възрастни хора”, каза д-р Георгиева. Тя и екипът на фондацията са категорични, че в бъдеще ще развиват и други дейности, като се надяват да се намерят хора, които да помагат в добри дела. Точно в такива трудни времена трябва да си помагаме, да си подадем ръка, за да може да се случи доброто, заключи д-р Георгиева.

На снимката: От ляво на дясно - психологът Илиян Илиев, инж. Мария Кръстева, Петя Василева и д-р Елиза Георгиева  

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design