ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен: Днес и утре провеждат Плевенски ендокринологични дни

Здраве
07.11.2014  |  09:38
908

УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Медицинският университет и Клиниката по ендокринология към Болницата са домакинът днес и утре на Плевенски ендокринологични дни. За срещата в Плевен пристигат ендокринолози от цяла Северна България. Форумът ще започне в 17,30 ч. в хотел „Кайлъка“.

Първата тема за дискусия в програмата е посветена на инсулиновата резистентност - общото патогенетично звено в развитието на артериалната хипертония и захарния диабет. Лектор е доц. д-р Катя Тодорова - началник на Клиниката по ендокринология на болницата и завеждащ катедра. Участниците ще обсъждат и въпроса за антихипертензивната терапия при пациенти с метаболитен синдром, като лекция по тази тема ще представи проф. д-р Снежана Тишева, д.м.н. Сред темите на форума в първия му ден е и „Метаболитният синдром и мъжките полови функции“ с лектор проф. д-р Филип Куманов, д.м.н.

Съботният ден ще започне с обсъждане на въпроси, свързани с щитовидната жлеза, като пленарната сесия ще се председателства от доц. д-р Малина Петкова, д.м. Ще бъдат представени лекции на теми „Щитовидна жлеза и мозък“ от проф. д-р Кирил Христозов и “Причини за непостигане на компенсиране на хипотиреоидизма“ от д-р Мира Ванкова.

Втората пленарна сесия в програмата е посветена на метаболитния синдром, като дискусията ще се ръководи от доц. д-р Катя Тодорова. В рамките на тази част от срещата ще бъдат представени темите “Нови акценти в затлъстяването и хиперурикемията“ с лектор доц. Живка Бонева, „Метаболитен синдром и захарен диабет тип 2 – предпоставка за възникване на хронични бъбречни инфекции“ с лектор доц. Д-р Малина Петкова, „Промени в концентрацията на висфатин при пациенти с метаболитен синдром. Възможности за медикаментозно повлияване“, с лектор д-р Гинка Раянова и др.

Председател на третата сесия ще бъде проф. Куманов. По време на нея ще бъде описан и клиничeн случай с мъжки хипогонадизъм. Лектори по темата ще бъдат д-р Виолета Рилчева и д-р Цветомира Цвятковска - специализанти по ендокринология.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design