ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен: Глоби от 50 до 5 000 лева предвижда нова наредба за бездомните кучета в общината

Общество
07.11.2014  |  09:30
1 174
Предложеният нормативен документ предстои да бъде обсъден в Общинския съвет на Плевен, преди да влезе в сила

Глоби в размер от 50 до 5 000 лева и изпращане на общински екип до 48 часа при нападение от бездомни кучета предвижда Проект на наредба за овладяване популацията от безстопанствени кучета на територията на община Плевен. От няколко дни предложеният нов нормативен документ е качен на сайта на община Плевен и всеки може да се запознае с него.

Документът следва мерките, включени в общинската Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета, като регламентира и взаимоотношенията между институциите, неправителствените организации за защита на животните, собствениците на домашни любимци и останалите плевенчани.

За начало е предвиден пакет от мерки за контрол и блокиране на раждаемостта на бездомните четириноги. Тук са включени методи като улов, регистрация, кастрация, обезпаразитяване, ваксинация, маркировка, настаняване в приют и т.н.

Наредбата предвижда при подаване на сигнал за животно с агресивно поведение, представляващо непосредствена опасност за живота и здравето на хора и животни, в срок от 24 до 48 часа да се изпраща специализиран екип за неговото залавяне и настаняване в приют. След това комисия по Закона за защита на животните ще трябва да анализира поведението на кучето и да състави протокол с констатации.

Друг интересен момент е заложената възможност общината, частни лица и неправителствени организации да могат да изграждат и стопанисват самостоятелно или съвместно приюти и кастрационни центрове.

Глоби ще се налагат на собственици на домашни любимци, които повторно са заловени безнадзорно да се разхождат и са настанени в приют за кучета. При такъв случай кучето се кастрира, а собственикът получава животното след представяне на ветеринарномедицински паспорт на животното, документи за регистрация и платена годишна такса за съответната календарна година и доказателства за платена глоба, е записано в проекта за наредба.

Наредбата съдържа и забрана за лица, които полагат грижи за бездомни кучета, да връзват и обгрижват животните, като им правят подслони, навеси, къщички и др. край блоковете. Забранява се и изнасянето на храна и вода за безстопанствените кучета на обществени места.

Документът регламентира и въпроса с мъртвите животни. Загробването на трупове на животни се извършва само на места, изрично посочени от Община Плевен, и конкретно звеното „Приют за безстопанствени животни”. Сигналите за трупове на кучета на улици, в междублокови пространства и други обществени места ще се подават на горещия телефон на Община Плевен, в отдел „Екология” и в „Приюта за безстопанствени животни”. Анонимни обаждания няма да се регистрират. До 24 часа след приемане на сигнала труповете ще се прибират от общински служители за предаване на екарисаж. Ако по налична по животното маркировка (татуировка, микрочип, каишка с медальон) се установи, че става дума за домашен любимец, ще се предприемат мерки за издирване на собственика и санкционирането му с предвидените в наредбата наказания.

Преди да влезе в сила, така предложената наредба с мерките в нея предстои да бъде обсъдена и гласувана в Общинския съвет.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design