ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Плевен: Клиниката по очни болести кандидатства за апаратура от Българската Коледа

Здраве
21.12.2011  |  10:19
725
С новата техника ще се предотврати ослепяването на недоносени деца, лекувани в Неонатологията

Екипът на Клиниката по очни болести на Университетската болница „Д-р Георги Странски” – Плевен кандидатства за апаратура от "Българската Коледа". Това съобщи специално за „Посоки”  доц. д-р Чавдар Балабанов, началник на Клиниката.  Той поясни, че медиците се нуждаят от ретинална камера, с която да провеждат навременен скрининг за ретинопатия при недоносени бебета.

„Годишно около 2 % от всички новородени в Акушеро-гинекологичния комплекс на болницата са недоносени. За миналата година от 1 655 бебета 171 са били такива и са лекувани в отделението по неонатология. За деветмесечието на тази година процентът на недоносените новородени е скочил на 2,9%. Затова е важно Клиниката да разполага с тази апаратура, за да могат да се правят навременни изследвания“, каза доц. д-р Чавдар Балабанов. Той обясни, че ретинопатията на недоносеността е тежко заболяване, което води и до слепота. В отделението по неонатология в УМБАЛ–Плевен се лекуват и деца от съседни области - Велико Търново, Ловеч, Габрово, Свищов и други региони.

Статистика сочи, че всяко десето дете в България е преждевременно родено. Недоносените деца са атакувани от много болести и една от тях е ретинопатията.  Към 25 % от бебетата, които при раждането тежат 2 килограма, страдат от това заболяване. При недоносените деца, които не надвишават 1 килограм, то се проявява в 80 на сто от случаите. При новородените с  ниско тегло около 500 - 750 грама случаите на ретинопатия са от 97 до 100 процента.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design