ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен: Обсъждаха идеи за преодоляване на проблема с уличните кучета

Общество
16.04.2018  |  13:09
430

Проблемът с бездомните кучета в община Плевен и възможностите за неговото решаване бе обсъден на обществена дискусия, провела се в петък в зала „Плевен“. В дискусията, инициирана от кмета на Общината Георг Спартански по повод стартирала подписка в града за бездомните кучета, се включиха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници, секретарят на Община Плевен Паулина Кирова и началникът на отдел „Екология“ Павлина Тодорова. Обсъждането продължи над 2 часа, като по време на него се чуха различни мнения и гледни точки.

Пред всички Георг Спартански подчерта, че въпросът с безстопанствените кучета е много сериозен и не е от скоро. Кметът припомни направеното до момента за създаване на постоянен приют за безстопанствени кучета, който ще е в бившата Ветеринарна лечебница в Плевен на ул. „Г. М. Димитров” № 106 след преустройство на сградите. Капацитетът ще е за около 2 000 животни. В момента се прави препроектиране на съществуващата база, след което ще е ясно на каква стойност ще са ремонтите. Следващата стъпка е общинските съветници да решат дали финансирането на дейностите да стане чрез изтегляне на инвестиционен кредит и да се проведе процедура за избор на изпълнител на СМР. Точна дата на началото на ремонта на новия приют няма как да се определи, докато не приключи окончателно процедурата предвид вероятността за обжалване, обясни отново кметът Спартански. Той беше категоричен, че целта на срещата е проблемът да бъде коментиран очи в очи с хората, публично да се обменят идеи за устойчиво решаване на проблемите.

Председателят на Общинския съвет Мартин Митев цитира Закона за защита на животните и посочи, че в него ясно се прави разлика между постоянен и временен приют за настаняване на безстопанствените животни. "В момента в община Плевен разполагаме само с приют за временно настаняване, който както знаете, се намира на територията на село Къртожабене. Там се извършва само кастрация, обезпаразитяване и маркиране на бездомните кучета, след което четириногите се връщат отново на мястото, откъдето са били прибрани. Капацитет на този приют е до 40 кучета максимум, което е крайно недостатъчно, за да се справим като цяло с проблема. Няма как в клетки за 40 кучета да приберем 500“, коментира Мартин Митев. Той посочи, че Община Плевен има разписана нормативна база за контрола върху популацията на кучетата в общината и цитира двете наредби, приети от Общинския съвет - Наредба № 6 за регистрация и отглеждане на кучета на територията на Община Плевен и Наредба №12 за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Плевен. Втората наредба регламентира точно реда и условията за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в общината съгласно Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. „Т.е. ние имаме разписана нормативната рамка, но нещата не се получават при практическата реализация, и то поради липсата към този момент на приют за постоянно настаняване на бездомните кучета. Наясно сме с проблема и с въпросите, които изникват, затова ни се иска да чуем в този разговор по-скоро идеи и предложения за справяне със ситуацията до изграждането на постоянния приют. Отворени сме за абсолютно всякакви предложения по темата“, посочи председателят на местния парламент.

По време на срещата стана ясно още, че на този етап не може да бъде посочен конкретен срок кога ще бъде готов постоянният приют, тъй като процедурата по реализацията на проекта е дълга, а законът предвижда и право за съдебното й оспорване, ако има недоволни участници в нея. Няма конкретен вариант и за ползване на услугите на други постоянни приюти в страната. Поставен бе и въпросът, че персоналът във временния приют в Къртожабене е недостатъчен и там има нужда от ветеринарни лекари. 

Представители на неправителствени организации в града предложиха свои идеи и помощ за осъществяване на връзка с международни организации, които трансферират кучета в чужбина и помагат да им се намери дом. При обсъждането стана ясно още, че от Община Плевен вече са се обърнали за помощ и към Фондация „Четири лапи“, но на този етап от там все още няма отговор. Участниците в срещата предложиха още: провеждането на разяснителни кампании сред хората за причините, водещи до нарастване броя на бездомните животни; провеждане на кампании в училищата за възпитаване от ранна възраст у децата на любов и отговорно поведение към животните; активизиране на кампаниите за популяризиране на осиновяванията на безстопанствени кучета; осъществяване на граждански контрол върху дейностите, извършвани в сега действащия кастрационен център в с. Къртожабене; да се изпрати плевенският екип от кастрационния център на обмяна на опит в столицата при голяма международна природозащитна организация; да се организират също кампании за даряване на средства за постоянния приют, както и за участие с доброволчески труд и много други.

Проблемът с бездомните кучета е проблем на всички, съгласиха се участниците в срещата. На финала бе посочено и това, че настоящата дискусия не решава проблема, а слага начало на един дълъг разговор и темата остава отворена за идеи и конкретни предложения.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design