ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен очаква кулминацията на тържествата за 140 г. от освобождението на града

Общество
07.12.2017  |  15:13
537
С жителите му празника ще споделят президентът Румен Радев и официални делегации от държави, участвали в Руско-турската освободителна война

Дългоочакваната кулминация на тържествата по случай 140 г. от освобождението на Плевен ще бъде в неделя, 10 декември. С жителите на града празника ще споделят президентът Румен Радев, който е патрон на честванията, и официални делегации от държави, участвали в Руско-турската освободителна война.

В този ден от 8.30 ч. в храм „Света Параскева“ Плевенският митрополит Игнатий, Западноевропейският митрополит Антоний и Ростовският и Новочеркаски митрополит Меркурий ще отслужат празнична света литургия.

От 10,00 ч. в Залата по волейбол ще стартира Турнир „Плевенска епопея“.

В 11,00 ч. при Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ ще започне Паметен ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея. Тримата митрополити – Игнатий, Антоний и Меркурий, ще отслужат панихида, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.

От 12,00 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ ще бъде празничният концерт-спектакъл „Плевен помни“.

Финалът на празника ще бъде в 18,00 ч. на площад „Възраждане“ – с тържествена заря-проверка „140 години от Плевенската епопея“.

Тогава ще бъде представен светлинно-звуков спектакъл, озаглавен „Падна Плевен! Ден велик!”. Над 110 осветителни тела, разположени в парковото пространство на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в съчетание със звук и видеоизображения ще пресъздадат едни от най-драматичните моменти в Руско-турската освободителна война – трите кръвопролитни щурма за Плевен, обсадата на града, капитулацията на армията на Осман паша, възвестила победния изход на войната.

Спектакълът е създаден по идея на Община Плевен и се реализира от фирма „Рули” ООД. Неговата продължителност е около 8 минути, подготовката му се осъществява от два месеца.

Част от тържествата за юбилея са и турнирът по футбол за Купа „Освобождението на Плевен“, който започва на 8 декември в 8,00 ч. в Ученическата спортна школа, Международният турнир по класическа борба „Освобождение“ – на 9 декември от 10,00 ч. в Спортната зала по борба, и концерт-спектакълът „От мегдана“ на Северняшкия ансамбъл – в същия ден от 18,00 ч. в ДКТ „Иван Радоев“.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design