ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен: Очакват ръст на болни малчугани от варицела

Здраве
11.01.2012  |  15:53
624

За две седмици 27 деца са заболели от варицела в Плевенска област. Това съобщи д-р Бонеслав Бонев, директор на Дирекция „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция. При варицелата се наблюдава цикличност, като обикновено болестта бележи ръст през около две-три години. През 2005 г. в Плевенска област болните са били 1171, след това идват три благоприятни години и отново през 2009 г. е имало пик с 1537 заразени. Очакваме тази година болестта да се прояви отново и да има ръст на заболели, коментират от РЗИ.

От варицела страдат най-често децата. При тях заболяването протича по-леко, отколкото при възрастните, където може да предизвика усложнения като менингити, менингоенцефалити или пневмонии.

Заболяването се разпространява по въздушно-капков път, най-често се появява в края на зимата и началото на пролетта. Варицелата преминава за около десетина дни. Според здравните инспектори инфекцията е неуправляема, защото се предава по капков път. Болните деца не са опасни за околните, тъй като повечето от възрастните са прекарали този вид шарка и притежават доживотен имунитет към това заболяване, коментира д-р Бонев.

Варицелата е заболяване без задължителна имунизация за децата в нашата страна. Заболяването се лекува симптоматично и локално, детето остава в дома си до завяхване на всички обривни единици. Противоепидемичните мерки са основно карантина в дома и детското заведение, където има болен, наблюдение на контактните за 21 дни.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design