ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен почете паметта на евреите, загинали в лагера в Кайлъка през юли 1944-та

Общество
11.07.2018  |  14:10
437

Тържествено възпоминание по повод гибелта на 10-те евреи от лагера в Кайлъка през юли 1944 г. се проведе днес пред техния паметник в парка. Събитието бе част от поредицата мероприятия, посветени на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Уважиха го и зам. областният управител Татяна Божинова, и кметът на Плевен Георг Спартански.

„Спасителите на българските евреи са тихи герои, водени от човещина. Някои са носели храна или вода. Други са крили еврейски семейства в домовете си. Всеки е помагал колкото и както може“, каза Йосиф Меламед, главен секретар на Организацията на евреите в България „Шалом“, като припомни събитията от времето на Втората световна война. Той подчерта, че плевенската еврейска организация е отличена преди 5 години за това, че близо 3000 от изселените от София през 1943 година евреи са били настанени в Плевен. „Но днес, наред с признателността на еврейската общност за това хуманно дело, сме се събрали, за да почетем паметта на едни други наши събратя. Затворени за това, че са били противници на тогавашния режим, те намират смъртта си в палеж през 1944 година в лагера в Кайлъка“, каза Меламед. Пред присъстващите той прочете имената на десетимата загинали и спомена причините, поради които са били в този лагер, съобщиха от областната управа.

Личните си спомени от трагедията разказа господин Калдерон, който тогава е бил едва на 13 години. „Всички се опитваха да излязат през единствения изход от бараката, но беше невъзможно. Пламъците бяха обхванали и изхода, и вътрешността на помещението, където спяхме. Виждах как през вратата излизат горящи хора“, спомни си преживения ужас на 10 срещу 11 юли 1944 година Калдерон.

В знак на преклонение пред паметта на жертвите присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание и положиха венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите евреи.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design