ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Плевен: Проверяват стопаните, получили обезщетение от 300 лв., дали действително са заклали прасетата си

Бизнес
15.09.2019  |  18:07
214
Заместник областният управител Татяна Божинова и д-р Иван Йорданов

От изминалата седмица на територията на Плевенска област са започнали проверки по списъци на кметовете за стопаните, получили по 300 лева, дали отглежданите от тях прасета в личните им стопанства действително са заклани. Информацията съобщи д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ – Плевен, на провелото се редовно заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от зам. областния управител Татяна Божинова.

Вече е приключило изплащането на обезщетенията от 300 лв. на стопаните в населените места от 20-километровите зони, които доброволно са умъртвили прасетата си и са дезинфекцирали дворовете си. „На територията на област Плевен няма новорегистрирани огнища на заболяването АЧС при домашни свине. През изминалата седмица няма нови случаи на болестта и при дивите свине”, каза д-р Иван Йорданов. Той информира комисията, че буквално преди заседанието е получен сигнал от Рибен за умряло диво прасе. На място е изпратен екип на ОДБХ и ДГС.

Заместник областният управител Татяна Божинова запозна комисията с писмо от кмета на община Плевен относно искане на разрешение за извършване на дейности в горските територии, попадащи в инфектираните зони, във връзка със заявени и недобити приблизително 1600 пр. куб. м дърва за огрев. Становището на директора на ОДБХ – Плевен, д-р Иван Йорданов бе, че съгласно указанията от Централното управление на агенцията, съгласувани с Изпълнителната агенция по горите, такава дейност не може да бъде разрешена. Допуска се разрешение единствено за дейност по извозване на вече добита дървесина.

На това заседание Областната епизоотична комисия даде разрешение да се усвои и извози дървесината, която се намира в землището на с. Николаево и с. Бохот, собственост на частна фирма, в отговор на искано становище от страна на ДГС - Плевен. Стана ясно, че от ДГС – Плевен, е предоставен в ОДБХ план за дезинфекция и биосигурност при извършване на дейността на посочените площадки. Съгласно становището на ОДБХ тази дейност попада в списъка на неотложните мероприятия, които могат да бъдат извършвани при определени условия в заразените зони от 200 кв. км около огнищата, където са намерени умрели диви свине, положителни за АЧС. От страна на ОДБХ ще бъдат извършени проверки за това как точно се изпълняват дезинфекционните дейности на определените за това места.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design