ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен: Ремонтираха кабинетите в Спешното отделение на Университетската болница

Здраве
25.01.2012  |  15:12
658
*За поредна година се отчита ръст на пациентите, лекувани в него *В новоразкритите кабинети за неотложна помощ 13 365 плевенчани от пациентските листи на 126 джипита са получили помощ от медиците

Спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен е с основно ремонтирани и оборудвани кабинети, каза началникът му д-р Петко Стефановски. Той поясни, че ремонтът е приключил в края на миналата година и е осъществен благодарение на ръководството на болницата, като основен принос за него има настоящият кмет на община Плевен доц. д-р Димитър Стойков. В момента се очаква и нова апаратура за Спешното отделение, като тя ще отговаря на университетското ниво за спешна медицина, поясни д-р Стефановски.

Относно дейността на Спешното отделение за поредна година се отчита ръст в преминалите през него пациенти. Д-р Стефановски поясни, че за 2010 г. болните, обслужени от екипите на Спешно отделение, са били 22 508, а за миналата са 25 703 пациенти, като от тях заради тежкото състояние и спешната нужда от лечение 8583 са хоспитализирани в различни клиники и отделения на болницата.

От тези 25 000 пациенти най-голям дял имат хората с травми, отравяния и изгаряния. Водещите травми са черепно-мозъчните, като те са 1440. При тях има спад в сравнение с 2010 г., когато те са били 1702. От тези 1440 души с черепно-мозъчни травми 304 са били с тежки наранявания и са били настанени за лечение в Клиниката по неврохирургия, а на останалите е оказана помощ в Спешно отделение и са освободени за домашно лечение. Още 360 души с гръдни травми са преминали през Спешното, като от тях 57 са приети в хирургичните отделения. Пациентите с фрактури на таза са намалели през миналата година на 69, срещу 151 за 2010 г. Хората с изгаряния запазват броя си, както и през 2010 г., като миналата година са били 151, а тежките от тях са 82 и те са били лекувани в отделението по пластично-възстановителна хирургия на болницата.

С хипертонична болест са преминали 1401 болни, срещу 992 за 2010 г. Хората, потърсили спешна помощ от екипите, с ритъмни и проводни нарушения са 1 149 души.

През Спешното отделение са преминали и 6 194 деца до 18 години. Отчита се ръст от около 25 на сто при инфекциозните и паразитни болести при децата. Също така има завишение при заболяванията на дихателната система – грипни, парагрипни състояния и пневмонии.

Миналата година през отделението са преминали и 14 души с наркотична зависимост, като става дума за пациенти, изпаднали в хероинови коми и други тежки състояния. От тях само 5 са настанени в Клиниката по токсикология, а останалите след антидотно лечение в отделението са освободени. В същото време на фона на предходните години прави впечатление фактът, че точно тези пациенти намаляват, като през 2010 г. те са били 20, а през предходните годишно помощ е оказвана на около 40 наркозависими.

Пациентите с отравяния, преминали през отделението на година, са около 400, като миналата година те са били 377. От тях в Клиниката по токсикология са приети 238, като те са били с тежки отравяния, сред които хора, които са приели селскостопански препарати и ухапани от змии.

От миналата година в Спешното отделение функционират и неотложни кабинети. Работят вътрешен и педиатричен кабинет, но има и лекар, който пътува на домашни посещения. Регионът, който покрива този дежурен лекар, е на 30 км от Плевен, като той е обслужил и посетил 545 пациенти. Той отива на място, преглежда болния и преценява дали състоянието му позволява домашно лечение, или се налага хоспитализация в болница. Така от място той вика линейка на ЦСМП-Плевен, която транспортира болния в Спешно отделение.

Общо през тези кабинети миналата година са преминали 13 365 пациенти. Най-натоварени са детският кабинет, като през него са преминали 6 734 деца, и вътрешният кабинет, като медиците в него са обслужили 6 088 болни. Средната дневна натовареност на кабинетите е 40 души, или по 2 прегледа на час. Най-малко прегледи са осъществени през дните от понеделник до петък - около 10, като те са проведени във вътрешен кабинет. Най-много прегледи /87/ през събота и неделя отчита педиатричният кабинет. Най-много прегледи специалистите в детския кабинет са осъществявали през ноември, декември, януари и февруари, когато настъпва и грипът. В момента 126 лични лекари са сключили договор с ДКЦ-Плевен, чиито кабинети за неотложна помощ обслужват техните пациенти през празничните дни и във времето от 19 часа вечерта до 8 часа сутринта.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design