ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен се включва в инициативите за Световния ден на хемофилията

Здраве
16.04.2018  |  16:01
662
Две вечери Параклис мавзолеят „Св. Георги Победоносец” ще бъде осветен в червено

Днес и утре нощното ефектно осветление на Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен ще е обагрено в алено, вместо в обичайния цвят. Това ще бъде знак на съпричастност с пациентите с хемофилия по повод Световния ден на това заболяване - 17 април. Идеята градът да се включи по този начин в отбелязването на Световния ден е на Бойко Гаргов и сина му Кирчо, който също страда от хемофилия, стана ясно на седмичната оперативка на общинската управа.

„Приех с готовност тази инициатива. С осветяването на Параклис мавзолея  в цвета на кръвта, за да дадем знак, че сме съпричастни към тези няколкостотин хиляди души на планетата, които страдат от хемофилия. Те са хора също като нас, живеят си нормално, но се нуждаят от една стройна система за наблюдение, профилактика и т.н.“, каза кметът Георг Спартански.

Бойко Гаргов, местен координатор на Българската асоциация по хемофилия, поясни, че това заболяване е генетично. Изразява се в нарушение на кръвосъсирването. В 99 на сто от случаите то се предава от майка на момче.  Проявлението на хемофилията е равномерно по целия свят и засяга 1 мъж на 6 000 души мъжко население и 1 жена на 1 000 000 души. Към момента лечение на заболяването няма, но терапията осигурява на болните пълноценен живот. При липса на терапия обаче болестта води до тежки ставни проблеми и инвалидизация в по-зряла възраст.

В регионите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново има около 20 деца с това заболяване, в цялата страна пациентите на различна възраст са 700. „Проблемите на хората с хемофилия не са малко, но към този момент държавата подсигурява най-важното за лечението на децата – медикамента. Терапията на 9-годишния ми син за месец е 12 000 лева, които се поемат изцяло от НЗОК”, разказва Бойко Гаргов.

Той споделя, че до момента не е имало проблем с неговото дете в детска градина и училище в Плевен, но на други места има скрита дискриминация при записването на децата с това заболяване. Сред останалите проблеми са липсата на регламент за амбулаторното извършване на венозните манипулации, които се правят 2-3 пъти в седмицата, както и промяната на количеството и вида на медикаментите, отпускани от касата, след като пациентът навърши 18 години.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design