ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевен: За Международния ден на сестринството в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” се проведе юбилеен форум за специалисти по здравни грижи

Здраве
12.05.2019  |  14:48
427
Снимка: УМБАЛ – „Д-р Г. Странски”

12 май - това е рождената дата на първата светска медицинска сестра Флоранс Найтингейл - майката на сестринството, основала модерното сестринство, съобразено с медицинската наука. Грижите за човека – болен или здрав, се полагат от медицински сестри и акушерки, но и от рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, фелдшери, обединени под названието специалисти по здравни грижи. Международният ден на сестринството е празник на всички, които са избрали тежката, но хуманна професия и са превърнали своето ежедневие в борба за живот и в името на живота.

По повод Десетия научнопрактически форум в Акушеро-гинекологичен комплекс на 8 и 9 май организираните срещи на тема "Открито за здравеопазването" бяха посетени от бъдещи майки, студенти и бременни жени, съобщиха от болницата.

Кулминацията на празника беше на 10 май, на който бяха представени нови медицински консумативи, иновативен метод за изследване на млечната жлеза, възможностите за приложение на хранителни добавки и висококачествената природна медицина чрез използване на микотерапията предимно в онкологията.

По повод Десетия юбилеен научнопрактически форум за специалисти по здравни грижи изпълнителният директор на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ - Плевен, връчи 10 плакета и грамоти на отличилите се. За цялостен принос в научната и преподавателската дейност в подготовката на здравни кадри, които успешно се реализират в Университетската болница и по повод 45-годишнината от създаването на МУ - Плевен, е награден ректорът на МУ - Плевен, проф. д-р Славчо Томов, д. м. н. Наградата беше получена от доц. Александър Вълков. Награди получиха и факултет "Здравни грижи" с декан доц. д-р Александър Вълков, факултет "Обществено здраве" с декан проф. д-р Силвия Янкуловска, наградата беше получена от доц. д-р Гена Грънчарова и най-старата структура на МУ - Плевен – Медицински колеж, с директор доц. д-р Евгения Бързашка.

С плакет и грамота беше отличена и главна медицинска сестра Румяна Кирчева. Медицинската сестра Румяна Михайлова от Клиниката по неврология, акушерката Малина Виткова от Клиниката по акушерство и гинекология, рехабилитатор Цветомира Мончева от Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина и медицинският лаборант Албена Цветкова от Лабораторията по микробиология са сред наградените професионалисти. В категорията "Ръководител по здравни грижи" за успешната работа в екип и цялостна дейност в областта на анестезиологията и интензивните грижи плакет и грамота получи и старша медицинска сестра Иванка Моллова от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” доц. р-р Цветан Луканов и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Доц. д-р Ивелина Йорданова, административен отговорник на Втора клинична база, изключително увлекателно разказа историята на болницата. Сподели за работата на първите медицински сестри и първата акушерка, работила в едно от най-старите лечебни заведения в страната.

Специален поздрав за всички гости и медицински специалисти беше изпълнението на танцов състав към Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен с художествен ръководител Танушка Арабаджиева и ръководител на камерната група Христина Василева. Представеното специализирано работно медицинско облекло на фирма „Бултекс 99“ - Пловдив, е с уникалния дизайн и качествени материи на продуктите. Манекените демонстрираха най-новите тенденции работно облекло и лични предпазни средства.

„Работата на медицинската сестра е призвание. Тя трябва да се чувства със сърцето, а това, което прави, е в името на другите. Милосърдието е свързано с едно от най-безкористните човешки качества и може би най-добре представя същността на професионалиста по здравни грижи – да направиш всичко според възможностите и уменията си, за да помогнеш на болния и да дадеш надежда“, каза в поздравлението си главната сестра на болницата Ивайла Петкова. Тя изрази своето уважение и признателност към всички, които връщат надеждата и желанието за живот. Пожела им да бъдат благословени със здраве и много щастие.

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design