ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Плевен: Започват масирани проверки на агнешко месо, козунаци и яйца

Здраве
21.03.2012  |  08:38
545
Инспекторите ще търсят и опасни оцветители в състава на боята за великденските яйца

От днес Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен стартира проверка във връзка с предстоящите великденски и гергьовденски празници. Това съобщи д-р Цецка Данчева, началник на дирекция „Безопасност на храните” в плевенската структура, и  поясни, че проверките ще продължат до 6 май.

Инспекторите ще проверяват освен магазините, но и ресторантите и пазарите, както и фирмите за производство на козунаци. Д-р Данчева припомни, че няма да се разреши да се продават козунаци на открито. Това важи и за месото, въпреки че, за да привличат клиенти, има търговци, които си позволяват да излагат продукцията си на открито, коментира д-р Данчева. Кланиците за агнетата също ще се проверяват. Основно ще се гледа регистрацията на обектите, съответствие на сграден фонд и оборудване, процедурите по НАССР, документи за произход и качество на храните, срокове и условия за съхранението им.

Освен козунаци и агнешко месо ще се проверяват и пресните салати и зеленчуци. При необходимост ще се вземат и проби за анализ от тези продукти, обясни д-р Данчева. Обект на проверките ще са и бабите, които въпреки забраните изкарват за продажба яйца по пазарите. Тези яйца може да са по-евтини, но има риск за потребителите, предупреждава д-р Данчева. И припомни, че срокът на годност на яйцата е 28 дни от снасянето им, а температурата, при която трябва да се съхраняват, е до 18 градуса. Приканвам потребителите да пазаруват от регламентирани места и да следят сроковете на годност на продуктите, заяви д-р Данчева.

Важен момент в тазгодишните проверки е следенето на това какво се съдържа в боята за яйца. И по-точно какви оцветители са използвани в нея. Не бива да се купува боя за яйца, в която има посочени като състав   Е 123,  Е 127, Е 154, Е 160  b, Е 161 g, Е 173 и  Е 180. Тези оцветители не могат да бъдат влагани в боята за яйца и затова хората е добре да оглеждат какво е написано на съдържанието на опаковката, поясни още д-р Цецка Данчева.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design