ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Плевенската филхармония зарадва публиката си с великденски концерт

Култура
20.04.2017  |  14:22
205
Снимка: Августина СЕРАФИМОВА

Концертите със сакрална музика на Плевенската филхармония и Общински хор "Гена Димитрова", превърнали се вече в традиция, винаги привличат многобройна публика. Поредният на 12 април, отново в католическата църква "Дева Мария от Фатима", бе посветен на най-големия, най-светлия празник за православните християни - Възкресение Христово. Музикалният проект се реализира с подкрепата на Община Плевен.

По идея на отец Ярослав Барткиевич преди изпълнението на Реквиема от Моцарт всички присъстващи с едноминутно мълчание се помолиха за един по-добър и мирен свят - без атентати и насилие, в памет на загиналите при терористичните актове в различните краища на Земята. След това той се обърна към многобройната публика с думите: "Днешният концерт е специален, защото всички християни заедно почитат Възкресението на Христос. Тази музика, макар и по канонически текст, ни доближава до Бога".

Реквиемът от Моцарт, изпълнен преди 6 години в Плевен по повод 45-годишнината от смъртта на Катя Попова, е една разтърсваща музикална трагедия. Завършен от Зюсмайер - ученик и приятел на Моцарт, Реквиемът разкрива една вселена от човешки преживявания - смут, покой, скръб, страдание, умиротворение.

Под палката на гост-диригента Дейвид Сео от Южна Корея Плевенската филхармония и Общинският хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева поднесоха драматична и завладяваща версия на Моцартовия Реквием, лебедовата песен на композитора. Огромен бе и приносът на солистите Боряна Бешева - сопран, Анелия Дечева - мецосопран, Любомир Дяковски - тенор, и Момчил Миланов - бас.

Каквото и да се каже или напише за Реквиема на Моцарт, ще бъде малко, защото той е едно от най-въздействащите произведения в този жанр в световната музикална литература. Той има цялостно емоционално въздействие, което предизвиква неописуемо естетическо и духовно преживяване, а лиричната кулминация - Lacrimosa ("Денят на сълзите"), е съвършеният израз на човешкото страдание и скръб, чиято сила завладява слушателя.

Вяра, смирение, милосърдие, любов - с тези чувства хората напускаха католическата църква "Дева Мария от Фатима". В днешния свят, изпълнен с омраза и конфликти, единствено вярата и музиката могат да ни водят и възвисят към светлината.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design